Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Berňák“ chtěl po páru účty za svatební hostinu. Ministryně to nenechá jen tak

Autor: Jakub Veinlich - 
1. srpna 2018
16:15

Nepříjemnou dohru má svatební hostina manželů, kteří se brali loni na Přerovsku. O jejich veselku se totiž zajímá místní finanční úřad. V rámci prověřování správného používání EET zaslali úředníci manželům výzvu, ve které se dotazují na detaily svatební hostiny. Mají podezření, že provozovna nevykázala příjmy. Jak ale upozornil web Podnikatel.cz, podle daňových poradců jde zřejmě o nezákonnou praktiku.

Kolik stála vaše svatba, kolik jste měli hostů, jak jste platili a jakou zálohu jste za vaši párty zaplatili předem? To je jen několik z dotazů, které stojí ve výzvě přerovského finančního úřadu, kterou manželský pár dostal podle webu Podnikatel.cz zhruba před měsícem.

Nad dokumentem ale nekroutí hlavou jen novomanželé, ale také daňoví poradci. Podle nich finanční správa zvolila špatnou metodu prokazování. Podobná výzva, na kterou měl pár odpovědět do 15 dnů, totiž nemá žádnou oporu v zákoně. Finanční správa je přesvědčená, že její postup je správný. Blesk Zprávy proto oslovily také šéfku státní kasy a „duchovní matku“ EET, ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Nejen k tomuto případu bude chtít vysvětlení.

„O daném případu nemám a nemohu mít žádné bližší informace, protože ministr financí ze zákona nemá přístup k informacím z konkrétních daňových řízení. Nicméně požádala jsem generálního ředitele finanční správy o schůzku, na které by mi postup finanční správy v těchto situacích objasnil,“ zareagovala ministryně. 

„Kolik jste měli lidí a jak jste platili?“

Finanční úřad přitom zaslal manželům čtyři otázky, ve kterých se dotazoval na řadu detailů ze svatební hostiny.

„Berňák“ požadoval informace, kde se veselka konala, kde byli ubytováni svatební hosté v den konání svatby. Informace o počtu svatebních hostů na svatební hostině. Jakým způsobem probíhalo vyúčtování svatební hostiny. Zda byla vystavena faktura, daňový doklad, případně příjmový doklad nebo stvrzenka na převzetí finanční hotovosti, případně doklad o zaplacení.

Dále to, jak byla svatební hostina placena (hotově, bankovní účet). V případě, že by manželé neměli k dispozici žádné z uvedených dokladů, žádal úřad podle Podnikatel.cz aspoň o sdělení přibližné částky, kterou hostina stála.

Ve výzvě je i prosba o informace, zda byla zaplacena záloha na svatební hostinu, popřípadě v jaké výši, k jakému datu, i jakým způsobem byla záloha zaplacena a zda na to existuje vystavený doklad. V případě, že by doklad neexistoval, měli manželé sdělit přibližné datum a částku.

V odůvodnění výzvy finanční úřad uvedl, že má na informace nárok ze zákona podle § 57 odst. 1 daňového řádu písm. d), dle kterého mají osoby, které získávají jiné údaje nezbytné pro správu daní, povinnost na vyžádání správce údaje poskytnout. Z odůvodnění výzvy je podle webu zřejmé, že finanční úřad měl pochybnosti o tom, zda byla tržba za svatební hostinu řádně zdaněna a nahlášena v rámci elektronické evidence tržeb.

Svatba v zavřené hospodě? 

„Správce daně zjistil, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich v rozporu se zákonem zaevidovány žádné tržby. Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu. Celkový objem nezaevidovaných tržeb se tak může pohybovat až v řádech statisíců korun,“ řekl webu Lukáš Heřtus z tiskového oddělení generálního finančního ředitelství.

Heřtus dodal, že úřad proto požádal ženicha a nevěstu o pomoc při získání informací s tím, že pokud by požadované nedodali, nehrozila by jim žádná sankce.

Daňoví poradci se nestačí divit

Podnikatel.cz oslovil několik odborníků, kteří se specializují na daňovou problematiku, a ti kroutí nad postupem finančního úřadu jen hlavou. „Ta výzva je zjevně nezákonná,“ upozorňuje vedoucí sekce správy daní a poplatků Komory daňových poradců ČR Tomáš Hajdůšek. Manželé podle něj navíc nejsou osoby, které by během svatební hostiny „získávaly jiné údaje nezbytné pro správu daní“. A zjišťovat počet hostů během hostiny navíc považuje za ryze soukromou informaci, na kterou úřad, potažmo stát, nemá nárok.

„Správce daně by tak měla zajímat maximálně výše účtu za svatební hostinu. Ale opakuji, nemůže to požadovat touto formou,“ doplnil Hajdušek.

„Dotčené ustanovení dopadá jen na osoby, které získávají jiné údaje nezbytné pro správu daní. Smyslem tohoto ustanovení je mít možnost získat údaje od podnikatelů a osob, které údaje získávají. Je to sice na první pohled velice široké, ale v kontextu všech ustanovení okolo se tím myslí osoby, u kterých je získávání takových údajů součástí jejich činnosti,“ komentoval na svém Facebooku situaci daňový expert Michal Hanych.

Pokud chtěl úřad zjistit nějaké informace, které by pomohly odhalit případné podvádění podniku, měl si manžele podle expertů předvolat jako svědky a nezasílat protizákonnou výzvu.

„Každá osoba je povinna vypovídat jako svědek o důležitých okolnostech při správě daní týkajících se jiných osob, pokud jsou jí známy,“ píše se v § 96 daňového řádu. „Mám zkušenost, že výslechy obcházejí výzvami a místním šetřením,“ uzavřel pro web podnikatel.cz Michal Hanych.

vavrjan ( 2. srpna 2018 11:54 )

A režim tvrdne. Sekera dopadá na chudáky a ti bohatí se smějí. Příště necinkat klíčema, ale francouskejma klíčema po hlavách. Ani za komančů nikdo takovou blbost nevymyslel. Já zásadně účtenky okamžitě vyhazuji a s berňákem bych se na toto téma vůbec nebavil. Tady bordel přerůstá v plánovaný systém, jak zavřít lidem hubu.

janejaneja ( 2. srpna 2018 10:49 )

sendrazak: Jasně ! Lepší cokoliv, než být babišovec.

anticccp ( 1. srpna 2018 21:04 )

Babišova židovská daňová řeznice Schillerová dělá z občanů této země otroky Agrofartu a toho svého finančního gestapa.

jerry ( 1. srpna 2018 20:52 )

Tak ho udej, soudružko!

krissx ( 1. srpna 2018 20:47 )

Tak to je opravdu hnus. No a bude hůř. S tím se počítá po úspěšných volbách kdy tupé ovce dali moc zpátky do rukou komoušů a podobných grázlů. Bordel kam se člověk podívá a všichni mají svatozář kolem hlavy. Tak proč se nepodívat nebo tedy "nezakleknout" na nějakou tu hospodu,že? Ale tak jak se tu píše ... OKD, Bakala a jiné kauzy to je moc silná káva pro nějakého blba z berňáku. Teď by to ještě chtělo podpořit lumpa Ratha do senátu a je to už vše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa