Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman jmenuje vládu ve středu. Babiš a Hamáček ujeli z Lán zadem

Autor: kal, simao, ČTK - 
24. června 2018
20:20

Novou vládu jmenuje prezident Miloš Zeman ve středu 27. června v devět ráno. Po schůzce v Lánech to Blesku napsal designovaný premiér Andrej Babiš. On i šéf ČSSD Jan Hamáček museli v neděli narychlo změnit svůj program a večer před 19. hodinou přijeli do Lán. Zeman je zaskočil rozhovorem pro Blesk. V pořadu S prezidentem v Lánech mimo jiné prohlásil, že novou vládu velmi pravděpodobně jmenuje už příští týden v úterý nebo ve středu. Babiš ani Hamáček schůzku v Lánech nekomentovali a ujeli ze zámku zadním vchodem, premiér pak ale Blesku poslal SMS.

Andrej Babiš (ANO) prezidentovi Zemanovi ještě ani nestihl poslat oficiálně seznam ani ministrů, kde je největší spor o post šéfa resortu zahraničí a jeho obsazení Miroslavem Pochem (ČSSD).

„Oficiální návrh vlády bude zaslán na Hrad zítra (v pondělí, pozn. red.),“ uvedl pro Blesk Zprávy Babiš. Zmínil to poté, co prezident řekl Blesku, že se chystá nový kabinet jmenovat příští úterý nebo středu, jen ladí termín. Zeman navíc také překvapil tvrzením, že v návrhu na jmenování vlády měl od Babiše u resortu zahraničí prázdné místo.

„Jako jediná tam byla prázdná kolonka ministerstva zahraničí a všechny ostatní kolonky tam byly vyplněny,“ prozradil Zeman.

To bylo při neděli těžké sousto především pro šéfa ČSSD Jana Hamáčka, který bojuje za Černínský palác pro europoslance Miroslava Pocheho. Právě jeho jméno totiž dal kolegům ve straně ve chvíli, když se v referendu rozhodovali o vstupu do vlády s hnutím ANO. I díky Pochemu nasbíral Hamáček pro vstup do vlády hlasy od sociálních demokratů v Praze. Teď proto z nedělní debaty v České televizi hned zahrozil, že Babiš porušuje koaliční smlouvu.

Rozpory si vyrazili Hamáček a Babiš vyříkat do Lán, kde Miloš Zeman v neděli v přímém přenosu komentoval aktuální stav vyjednává o vládě. Po schůzce však žádný další komentář nepřidali. Ujeli zadním vchodem.

„Zítra oficiálně navrhnu členy vlády. Na základě informace pana Hamáčka z jednání s panem prezidentem budu navrhovat na ministerstvo zahraničí pana Pocheho,“ uklidňoval před schůzkou Babiš. A to platí i po schůzce v Lánech.

Také jeho nicméně překvapil Zeman termínem, kdy chce jeho druhou vládu jmenovat. „Nevím, kdy dojde ke jmenování vlády. Žádal jsem pana prezidenta, respektive jeho okolí, zdali to bude možné ještě v červnu. Bylo mi řečeno, že až v červenci,“ uvedl premiér. Byl v té chvíli na pietě v Ležákách na Chrudimsku.

„Nevidím důvod, proč to odkládat,“ uvedl Zeman k termínu jmenování nové vlády. Babiš nedávno mluvil o nejbližší středě, případně středě 4. července. S žádostí o důvěru by pak kabinet mohl předstoupit před Sněmovnu ve středu 11. července.

Zeman: Poche mohl obrátit kvůli účasti ve vládě

Zeman pro Blesk glosoval také obrat, který u Pocheho zaznamenal. „Problém spočívá v tom, že nová stanoviska pana Pocheho mohou být motivována právě snahou stát se ministrem zahraničí. Právě proto nemusí být zcela věrohodná,“ upozornil. Že by jeho jmenování do vlády prošlo, je nepravděpodobné. Ale je otázka, co všechno k němu ještě na schůzce s Babišem a Hamáčkem řekl.

Další problematickou nominací do vlády je adeptka na šéfku spravedlnosti Taťána Malá (ANO). Resort má řídit s diplomem ze slovenské Panevropské univerzity, který v Česku neuznává Česká advokátní komora. Kritici jí vyčítají nedostatek zkušeností a také problematické podnikání jejího manžela v oblasti mikropůjček, které by Malou jako šéfku resortu spravedlnosti zřejmě dostalo do střetu zájmů. Zeman se jí sice v rozhovoru zastal, ale zároveň připustil, že by od něj mohla po pondělní schůzce v Lánech „odjíždět s pláčem“.

Schůzku s Malou má Zeman v 11:30, po ním za ním přijede do Lán další žena - adetka na šéfku resortu průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Odpoledne je pak od 15 hodin na pořadníku Petr Krčál (ČSSD), možný ministr práce a sociálních věcí. A hodinu po něm pak Antonín Staněk (ČSSD) jako kandidát na ministra kultury. Hrační mluvčí Jiří Ovčáček to glosoval slovy: „Prezident se tradičně setkává s nováčky.“

Video  Zeman se pustil do šarlatánů i sluníčkářů. A s novou vládou překvapil i Babiše  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 25. června 2018 03:28 )

Tobě v Bohnicích se nic nezmění,možná jen obsluha bude z Afriky.

marmat ( 24. června 2018 21:59 )

A ministr zahraničí nemůže být nikdy samolibý Kašpar, natož Kašpárek.

marmat ( 24. června 2018 21:57 )

Jedinou klidnou figurou je Poche... Nikdy se kolem něj neděl takový humbuk... Středem pozornosti a klicovym Kašpárkem bez soudnosti a pokory je a už na věky zůstane.

krista2018 ( 24. června 2018 21:42 )

tohle nedopadne dobře

kukuku ( 24. června 2018 21:14 )

Normální lidi sledují fotbalové MS. Dlouho nebyly řešeny prochcané tepláky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa