Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman zmínil pláč Malé i nevyplněného Pocheho. Vládu jmenuje příští týden

Autor: simao - 
24. června 2018
12:05

O kandidátech na ministry za ČSSD i ANO promluvil prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech, vysílaném živě na Blesk.cz. Zhodnotil setkání s Miroslavem Pochem, kterého by ČSSD ráda viděla na postu ministra zahraničí. Zemanovi vadí kvůli jeho postoji k migraci, jako náměstek by mu však nevadil. Kandidátce ANO na ministryni spravedlnosti Taťáně Malé chce dát šanci. A doufá, že se po setkání s ním v Lánech nerozpláče. Druhou Babišovu vládu se pak chystá jmenovat v úterý nebo ve středu.

Miroslava Pocheho (ČSSD) označuje za „sluníčkáře“, čilé debaty se však odehrávají i kolem nominantky ANO na post ministryně spravedlnosti Taťány Malé. Obě záležitosti by přitom podle informací Blesk Zpráv měl Zeman v Lánech řešit již dnes - vyrazit by za ním měli jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak šéf ČSSD Jan Hamáček.

Kauza Poche je přitom při skládání nové vlády tou momentálně patrně nejtřaskavější. Zemanův odpor vůči jeho nominaci je tuhý a vytrvalý. „Pan Poche má evidentně jiný postoj k migraci, než jak je obsaženo v programovém prohlášení Babišovy vlády. Mimochodem oceňuji to, že docela poctivě na závěr našeho setkání tady v Lánech veřejně tento rozdíl přiznal,“ vysvětloval Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

Právě Pocheho názory na migraci mu vadí nejvíce. Europoslance označuje dokonce za „sluníčkáře“. „Celá Evropa teď řeší migrační krizi. Bylo by dobře, kdyby ministrem zahraničí byl člověk, který bude zastávat postoj České republiky a nikoli například postoj pana prezidenta Macrona, který nám vyhrožuje sankcemi, když na své území neumístíme migranty,“ podotkl prezident.

Zeman o Pochem: Může být náměstkem

Poche páteční setkání se Zemanem označil za milé a sympatické. Prezident upozornil, že Pocheho viděl poprvé v životě a setkání s ním mu nevyvolalo osobní antipatie.

„Všechna setkání se mnou jsou pro moje partnery milá a sympatická,“ glosoval schůzku Zeman. To, že Poche dle něj ohledně migrantů poněkud změnil rétoriku, není zcela vypovídající. Pochemu prý při setkání citoval jeho starší texty. „Problém spočívá v tom, že nová stanoviska pana Pocheho mohou být motivována právě snahou stát se ministrem zahraničí. Právě proto nemusí být zcela věrohodná,“ upozornil Zeman.

Poche by Zemanovi nevadil jako náměstek ministra v případě, že by jej tak určil šéf ČSSD Hamáček, který by mohl dočasně vést jak ministerstvo vnitra, tak i zahraničí. Jméno Miroslava Pocheho prý přitom nefigurovalo na seznamu, který Zemanovi předával Andrej Babiš. „Jako jediná tam byla prázdná kolonka ministerstva zahraničí a všechny ostatní kolonky tam byly vyplněny,“ prozradil Zeman.

Babiš Pocheho jméno na Hrad pošle v pondělí

„Oficiální návrh vlády bude zaslán na Hrad zítra (v pondělí, pozn. red.),“ reagoval pro Blesk Zprávy premiér Andrej Babiš. Pokud tedy někde prezident Zeman viděl prázdnou kolonku, šlo tedy zřejmě o pracovní verzi. „Zítra oficiálně navrhnu členy vlády. Na základě informace pana Hamáčka z jednání s panem prezidentem budu navrhovat na ministerstvo zahraničí pana Pocheho,“ dodal Babiš.

Předseda ČSSD Hamáček mezitím stihl na ČT říct, že pokud Babiš Pocheho do vlády nenavrhne, bude to porušení koaliční smlouvy. 

Vyjádření Malé bylo nešťastné, míní Zeman

Spory se však vedou i kolem kandidátky ANO Taťány Malé, kterou intenzivně hájí i premiér Babiš. Malé je nyní připomínán hlavně výrok o tom, že by se mohlo odložit Babišovo trestní stíhání na další volební období. „To, že jednou něco řekla, co asi nebylo správné, a teď všichni na ni útočí, no tak to je samozřejmě nějaká situace, tak si myslím, že by bylo potřeba jí dát šanci. Paní Malá je pracovitá, má tah na branku a já jsem přesvědčen, že ten resort zvládne,“ je přesvědčený Babiš.

„Pan Babiš může toto vyjádření paní Malé považovat za výraz loajality. Můj názor je odlišný (...) Návrh paní Taťány Malé by mu ve skutečnosti uškodil,“ míní Zeman, podle kterého by Babiš žil čtyři roky zbytečně v napětí. Vyjádření Malé mu proto nepřijde šťastné. „Podobně jako u pana Faltýnka i u pana Babiše by bylo dobré vyčkat výsledků trestního stíhání, to znamená neodkládat to,“ dodává prezident.

Prezidentovi vadí kauza Rath. Rozpláče Malou?

Stejně jako Poche, i kandidátka na ministryni Malá se chystá na schůzku se Zemanem - proběhne v pondělí. Prezident se jí chystá ptát na neřešený zákon o státním zastupitelství či celkovou vizi ohledně stavu české justice, vadí mu osvobození aktérů privatizace OKD či průtahy v kauze Davida Ratha, která stále ještě nemá finální vyústění. „Pan Rath šest let vlastně pořád není odsouzen. I kdyby byl osvobozen, prosím, ale ten soud stále ještě neproběhl a takových případů je víc,“ podotkl Zeman.

S ambiciózní a Babišovi věrnou političkou Malou se však vyskytl i další problém - její manžel Ondřej Malý je insolvenční správce a podnikatel vydělávající na mikroúvěrech. „O tomhle vím. Ty nebankovní půjčky, tzv. mikroúvěry do 75 tisíc korun, to je něco, za co jeden ekonom dostal Nobelovu cenu,“ podotkl prezident. „Nicméně zatím by nebylo dobré, abychom hodnotili kandidáty na ministra podle jejich rodinných příslušníků, to je princip, který by se ve slušné společnosti měl zachovávat,“ pokračoval Zeman.

Pondělní pohovor s kandidátkou však může podle něj dopadnout jakkoli. „Možná že vám řeknu, že paní Malá se po rozhovoru se mnou rozplakala, odešla z Lán a oznámila, že neaspiruje na funkci ministryně spravedlnosti,“ dodal Zeman.

Video  Zeman se pustil do šarlatánů i sluníčkářů. A s novou vládou překvapil i Babiše  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

nebudlabut ( 25. června 2018 12:46 )

Hmmm... to je mazec. Jak to teď budou Hamáček se Zimolou asi řešit? Nechali si vypsat to nesmyslné referendum, kterým si nechali uvázat šutr na krk a ouha - Babiš se Zemanem je podtrhli při první příležitosti. Co teď řeknou té své stranické základně, že? Sorry jako? Ještě že mají v záloze Haška. Ten má se Zemanem hezké vztahy a bude vždycky připraven zaskočit na post předsedy ;-)

krista2018 ( 24. června 2018 14:20 )

jaképak vzdávání postu europoslance, končí mu mandát, tak hledá další koryto

krista2018 ( 24. června 2018 14:16 )

Tady se jasně ukazuje, jak jim jde pouze o koryta

aaobcanka ( 24. června 2018 13:43 )

Alena Filipová, Hradec Králové, 24. června 2018 : . . Na vnitru má sedět M.Poche = Bakalův člověk z amerického Aspen Institute, který byl proti zvolení prezidenta Zemana ? Víme, proč Babiš neposlechl Miloše Zemana. Babišova vláda v Lucemburku se na Radě ministrů EU nepostavila proti Dublinu IV, proti bylo jenom 7 zemí spolu s Itálií a Slovenskem. Česko mezi nimi nebylo ! Hnutí ANO něco jiného říká doma, ale při hlasování v EU je s Berlínem ! Proč se Babišův ministr vnitra Metnar nepostavil proti Dublinu a nepřipojil se k sedmi zemím, které Dublin odmítly projednávat ? Pro tuto zrůdnost na našich občanech hlasovalo 18.4. 2018 v EU českých 9 europoslanců. Miroslav Poche (ČSSD) a další vlastizrádci, co zvedli ruku a hlasovali proti vlastním lidem a proti vlastní suverenitě národa jsou : . Stanislav Polčák TOP09 Jiří Pospíšil TOP09 Luděk Niedermayer TOP09 Jaromír Štětina TOP09 Petr Ježek nezávislý Pavel Telička - nezávislý, dříve ANO . Ti všichni jsou proto Zemanovi a souhlasí s migranty, i z NĚMECKA.

ivoadler ( 24. června 2018 13:26 )

Máš pravdu, bude hůř. Pro blbce určitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa