Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fotky jídelních lístků ve Sněmovně: Jak si jedí poslanci! Obyčejní lidé z toho zuří

Fotografie
Bartošek k obstrukcím ve Sněmovně kvůli novičoku: Gentlemanství se vytrácí, byl to bojkot.  (Autor: internal)
Autor: Jakub Kopřiva, Ivo Horváth - 
9. června 2018
05:00

Oběd za 43 korun, kdo z vás to má? Ve sněmovní restauraci si bohatí poslanci za takto směšné ceny pochutnávají na jídlech. Jako by to nebylo dost zarážející, ještě se rozhodli ceny dále snížit. Sice jen o pár korun, ale jak se říká: halíře dělají talíře. Po nátlaku rozzuřené společnosti a médií se však už někteří poslanci snaží věci napravit.

Na zlevněné dobrůtky se poslanci mohou těšit od července. Jenže zřejmě ne nadlouho. Jejich kolega Jan Čižinský (40, KDU-ČSL) chce podat návrh na návrat k původním cenám. „Navrhnu na příštím jednání jako řádný bod, aby se to vrátilo tam, kde to bylo před touto schůzí. To znamená zpátky nahoru,“ prozradil.

O tom, zda zákonodárci na jídlech ušetří, rozhoduje Stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Právě ona hlasovala – údajně kvůli nadměrně vysokým cenám, na které si stěžovala například exministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD) – pro slevu. Rozdíl v ceně: Maličký, většinou okolo jedné koruny. Ostuda: Ohromná.

Nevěděli jsme to

Komise o zlevnění rozhodla na konci května, jenže spousta jejích členů o tom údajně nevěděla: Mezi nimi byl i Čižinský, a tak po odhlasování jiných důležitějších věcí z jednání odešli za jinými povinnostmi. „Bylo to v bodě různé, nebylo to předem ohlášené,“ řekl.

A jak se ke skandálnímu zlevnění jídel staví ostatní? Téma obědů za pár kaček pro zazobané politiky, kteří berou minimálně 75 900 korun, a to ještě bez náhrad, rozčílilo předsedu komise Pavla Kováčika (62, KSČM). „Žádné jídlo zlevněné nebylo, já se o tom odmítám takto bavit,“ odsekl naštvaně a zavěsil.

Další člen komise Martin Kupka (42, ODS) považuje celý systém za odporný. „Ceny určuje trh a neměla by do toho zasahovat regulace tohoto typu. Má si to určit sama restaurace a její provozovatel,“ prohlásil. A ani šéfovi Starostů Petru Gazdíkovi (43) se ceny pro zákonodárce nezdají fér. „Nevidím důvod, proč by měli mít poslanci nárok na tak levná jídla,“ řekl.


To Ondřej Profant (30, Piráti) podal srovnání s pražským magistrátem: „Tam jsem se najedl za 100 nebo 120 korun,“ podotkl a dodal, že sněmovní hotovky nejsou zrovna špičkou gastronomie. Podle našeho zjištění chybělo na osudovém hlasování komise minimálně 6 z 18 zákonodárců. Ani jeden z citovaných, s výjimkou zřejmě Kováčika, ale na jednání nebyl. A protokol bude prý k dispozici až příští týden. I přesto se takřka všichni oslovení shodli, že tahanice o pár »kaček« kvůli kusu žvance jim rozhodně nepřidá v očích nás, prostých poddaných. Odvolají tedy to, co zavedli a zavedou to, co odvolali?

Prapodivná komise

Stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny rozhoduje o chodu komory. A podle Martiny Lustigové ze sněmovního tiskového oddělení je usnášeníschopná, pokud přijde minimálně jedna třetina členů. K prosazení návrhu vystačí nadpoloviční většina přítomných. „Rozhodnutí komise je úkol pro kancelář,“ sdělila mluvčí. To znamená, že úkolovat kancelář mohou v extrémním případě třeba jen 4 poslanci, kteří celkem 6 přítomnými jednoduše převálcují...

Zdražení podporují Piráti i ČSSD

Pirátští zástupci v komisi, která mimo jiné rozhodla i o snížení přirážky ve sněmovní jídelně, jsou pro, aby se ceny vrátily na původní stav. To potvrdil také šéf jejich klubu Jakub Michálek (29). „Byli jsme to my, kdo se zasadil o adekvátní ceny, a také jsme hlasovali jako jedni z mála proti slevám pro poslance v kantýně, takže případný pokus o narovnání cen opět podpoříme,“ vysvětlil.

Podle předsedy ČSSD Jana Chvojky (37) je návrh opětovného zdražení jídel jen pokusem poslance Jana Čižinského z KDU-ČSL o získání politických bodů. I přesto ho kvituje. „ČSSD nemá problém, aby se ceny zvýšily podle původně schváleného plánu,“ řekl. Ostatní předsedové klubů se k tématu nevyjádřili. Svolat by se měla komise před začátkem července, odkdy mají být nižší ceny zavedeny. Jinak by to mohlo dojít k absurdní situaci: po zdlouhavém zlevnění a přetištění všech menu by se opět zdražovalo a znovu tisklo...

Jídlo ani nenamarkovali! Redaktor se najedl jako poslanec

Do sněmovní restaurace se vydal jeden z našich redaktorů, aby na místě zjistil, jak je to ve skutečnosti s poslaneckým stravováním. Jaký byl výsledek? Za pár desetikaček si tu člověk dá poměrně solidně do nosu. A ještě nám pár věcí úplně zapomněli namarkovat!  Do jedné z několika sněmovních restaurací, kam smí obyčejní smrtelníci jen v doprovodu poslanců, našeho redaktora vzal zákonodárce, který si přál zůstat v anonymitě, aby se mu nezhoršily vztahy s kolegy. Téma ve Sněmovně evidentně vyvolává nevoli. Kromě cen jak z vývařovny rozhodně nešlo o žádné závodní stravování – v příjemném podniku je vítal dokonce rudý koberec. Obsluha je u hostů, jen co usednou do židle. 

I navzdory příchodu krátce po poledni, tedy v čase oběda, byla restaurace téměř prázdná. V Poslanecké sněmovně je hned několik takových podniků, a tak se někteří další poslanci mohli nacházet i v nich.

Z EET mají výjimku

Teď k věci: Gastronomický zážitek byl naprosto solidní a bez připomínky. A ta cena? Rizoto s okurkou, rakvičkou a kofolou, nás celkově vyšly jen na 75 korun. Z toho samotný hlavní chod by bez okurky přišel na neskutečných 31 korun. Obsluha ještě k tomu zapomněla namarkovat čaj (citron a cukr namarkovali) a nealkoholické pivo, čehož si redaktor všiml až po odchodu – o peníze tam tedy nikomu zřejmě nejde – a dělala »ofuky« při prosbě o účtenku. Číšník nebyl nadšený a řekl redaktorovi, ať si ji z pokladny vezme sám. Ještě štěstí, že ve sněmovním podniku neplatí EET. A  o výdělek se ani nepokoušejí. 

Hádky o korunu

Poslanec, který našeho kolegu jen doprovázel a dal si čaj (nenamarkovaný) a kofolu, řekl, že mu zlevnění již tak levného jídla připadá směšné. „To první zdražení jsem bral jako takovou provozní záležitost. Hádání o korunové položky u jídel u některých poslanců, když mají třeba i stotisícové platy, nám přijde opravdu na hlavu,“ ohodnotil situaci.

Video: Bartošek k obstrukcím ve Sněmovně kvůli novičoku: Gentlemanství se vytrácí, byl to bojkot.

Milda105 ( 14. června 2018 23:42 )

Na český trh vstupuje průlomová inovace - lahodný mikrodrink Waterdrop bez cukru a s výtažky ze superpotravin. Co na to říkáte? Vypadá jako obyč šumák, ale chutná skvěle a vítám, že je skladný a šetrný k přírodě. Pokud chcete i Vy vyzkoušet zdarma první mikrodrink, můžete tak exkluzivně učinit do zítra zde: https://microdrink.waterdrop.cz?kid=PQH0Z

marmat ( 11. června 2018 18:04 )

Nový vůz z 0 na 100 - nová vláda z 20,- kč na 43,- To je pro poslance pecka!Chtělo by to startovat podobně....

marmat ( 11. června 2018 18:01 )

a-z: nový nik -asi pan Michálek z Pirátů, nebo sám Bartoš????

marmat ( 11. června 2018 17:59 )

A PIRÁTI tohle vidí a řeší jak ???? Jdou se nacpat, nebo TO sabotují ??? Teď by měli !" zaujmout" stanovisko.....za ty prachy! Čekají to jejich voliči -zcela nepochybně.

salto ( 11. června 2018 09:31 )

Správně, na chudej lid musí být přísnost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa