Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Končí šéfka Nejvyššího soudu: Koho Zeman jmenuje místo Ivy Brožové?

Změna u Nejvyššího soudu: Končí předsedkyně Brožová. Zeman jmenuje za jejího nástupce soudce Šámala
Změna u Nejvyššího soudu: Končí předsedkyně Brožová. Zeman jmenuje za jejího nástupce soudce Šámala  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
20. ledna 2015
12:00

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová se rozhodla rezignovat. Prezident Zeman na její místo již tento týden jmenuje dlouholetého soudce Pavla Šámala. Oznámil to dnes na pravidelné tiskovce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Důvod? Prý důchodový věk Brožové.

Šéfka Nejvyššího soudu rezignuje ve středu, oznámil Ovčáček, jejího nástupce, experta na trestní právo a dlouholetého soudce Nejvyššího soudu Šámala, přijme Zeman již ve čtvrtek. „Pokud se jedná o motivy, tak je to především otázka na paní doktorku Brožovou,“ uvedl Ovčáček.

Podle mluvčího Nejvyššího soudu je důvodem rezignace Brožové důchodový věk. Předsedkyně chce zároveň vyjít vstříc dalším změnám ve vedení soudu. V souvislosti s novelou zákona o soudech a soudcích totiž končí mandáty předsedům trestního i občanskoprávního a obchodního kolegia.

„Z hlediska ústavního umožním svým krokem jmenování předsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu dvěma různými prezidenty,“ uvedla Brožová.

Brožová vede Nejvyšší soud od roku 2002, dokázala odrazit pokus o své odvolání tehdejším prezidentem Václavem Klausem a ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Zastal se jí Ústavní soud, kde dříve také působila. Dnes Brožová poděkovala všem, kteří se zasadili o prosazování práva, které dle ní není pouhou sofistikovanou interpretací zákona, ale směřuje k naplnění ideálu spravedlnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ninka64 ( 22. ledna 2015 00:24 )

 Dnes Brožová poděkovala všem, kteří se zasadili o prosazování práva, které dle ní není pouhou sofistikovanou interpretací zákona, ale směřuje k naplnění ideálu spravedlnosti. ...TAK PANÍ BROŽOVÁ K TOMU MÁ TATO ZEMĚ HODNĚ, ALE OPRAVDU HODNĚ DALEKO!!!!!

ninka64 ( 22. ledna 2015 00:21 )

Strašně jsem se pobavila soptěním Blažka. Ten by úplně nepříčetný, čeho se bojí? Jeho působení na ministerstvu byl jeden velký skandál. Hlavně to, jak podepsal Klausovu sprostou amnestii pro všechny rozkrádače státu.

stop.armenum ( 20. ledna 2015 14:39 )

Brožová snad bránila mafiány, trafikanty atd., aspoň to tak vypadalo. Není reálná, je nespravedlivá.

ivoadler ( 20. ledna 2015 12:11 )

Něco mi na ní vadilo. Snad její postoj k trafikantům. Ale nejsem si tím jistý. Kolik jí je? To je nám Blesk dlužen. Dosažení důchodového věku by mělo být pro státní zaměstnance důvodem pro propuštění. Drží se na těch místech jako howno košile.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa