Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři stovky za hlas! Uplácení sociálně slabých voličů je běžné, říkají kontrolóři

Autor: ČTK, simao - 
13. října 2014
20:30

Je to při nejmenším zneklidňující. Nakupování voličských hlasů se v Česku stalo běžným jevem! A týká se především sociálně vyloučených lokalit... Tvrdí to nevládní organizace. A do redakce Blesku se dostala videa, která taková kupčení mají dokazovat!

Při letošních komunálních volbách se odehrála údajně řada případů kupčení s hlasy. Mj. na Praze 10, v Brně či v Kadani, ale také na Ústecku, uvedli dnes zástupci Nadačního fondu proti korupci, Oživení, Transparency International a sdružení Naši politici, kteří monitorovali možné manipulace s voličskými hlasy.

Nevládní organizace kvůli tomu žádají zpřísnění volebního i trestního zákona. "Nakupování hlasů je v sociálně vyloučených lokalitách naprosto běžným jevem," uvedl Lukáš Landa ze sdružení Oživení. Podle něj o tom svědčí informace z Ústí na Labem, Bíliny, Českého Těšína, Ostravy nebo z Opavy.

V Horním Jiřetíně se zase k trvalému pobytu v obci přihlašovali letos znovu stejní lidé, kteří při minulých volbách před čtyřmi lety udělali to samé za 10 000 korun, řekl Landa.

Případů kupčení je však více. "Slyšel jsem o tom, že to někdo kupuje," říká přitom chlapec na videu Transparency International, zatímco žena popisuje, jak k "výkupu" hlasů docházelo. "Oni jim daj stovku... Oni to tam hoděj, oni vylezou a daj jim ještě tři sta," dodává další žena na videu nevládní organizace.

V Praze 10 v Centru sociální a ošetřovatelské pomoci v Sámově ulici dostali jeho klienti předvyplněné hlasovací lístky ve prospěch uskupení Nezávislí pro Prahu 10 - hnutí pro lepší desítku a kandidáta ODS Richarda Černého, uvedla právnička Oživení Petra Bielinová.

"Nebyly nám předloženy žádné důkazy o tom, že by dotyčné osobě někdo lístek záměrně upravil. Bez důkazů lze bohužel v dnešní době nařknout kohokoli z čehokoli," komentoval obvinění mluvčí starosty Bohumila Zoufalíka z hnutí Nezávislí pro Prahu Jan Charvát. Podle něj porušila zákon naopak volební komise, která pomáhala lístek označit, a odhalila tak údajný předvyplněný lístek.

Ve propsěch ODS i ČSSD?

Manipulaci s lístky odmítá i Richard Černý, který je ředitelem pečovatelského domu, kde se měly najít označené lístky a zároveň nezvoleným kandidátem ODS. "Nejsem si vědom jakékoli manipulace s lístky, ostatně já osobně neměl s distribucí volebních lístků nic společného," řekl ČTK.

V Českém Těšíně se zase podle svědectví kupčilo s hlasy ve prospěch ČSSD a uskupení SOS pro Český Těšín. V případě ČSSD mělo organizovanou formu, nákupčí podle Janusze Koniecznyho z Transparency International nabízeli 500 korun za hlas v salonku baru na sídlišti Svibice.

V Brně se kupování hlasů týkalo i senátních voleb. Voliči, které doprovázeli "volební koordinátoři", přišli hlasovat výměnou za náramky, které jim umožňovali vstup a pohoštění zdarma v klubu Musilka, uvedl Konieczny.

V Kadani byli koupení voliči sváženi k urnám taxislužbou z městské části Prunéřov. V exponovaných okrscích se účast zvýšila až o 70%. V Opavě byl podle Landy zmapován případ, kdy dvě osoby nabízely kandidujícím politikům sehnání 800 voličských hlasů v ceně 450 Kč za hlas.

Organizace své poznatky předali policii. Případ ústecké čtvrti Mojžíř, kde o zneužívání voličských hlasů sociálně slabých za 200 Kč vypovídala i předsedkyně volební komise, ale policie podle Bielinové uzavřela s tím, že k nezákonnému jednání nedošlo.

Kupčení s hlasy se objevilo už při minulých komunálních volbách. V pěti obcích se kvůli tomu musely volby z rozhodnutí soudů opakovat, odsouzen byl ale jen jeden člověk, uvedla Bielinová.

Podle ní by proto byla vhodná změna trestního řádu, aby policie mohla k odhalení trestného činu maření přípravy a průběhu voleb využívat odposlechy stejně jako při odhalování úplatků. Kupčení s hlasy by mohlo omezit také vydávání hlasovacích lístků až ve volebních místnostech. Účelové sestěhovávání voličů by pak mohl řešit zákaz změny trvalého pobytu voličů v době šesti měsíců před volbami, míní sdružení.

hejhej ( 14. října 2014 11:48 )

jana999: Kupčení, podvody. Názorně to předvedla trojlkolka:ODS, TOP09 a ta pidi strana a ti jeji tři trafikanti. Když se takové podvody dějí na vládní a parlamnetní úrovni, nemůžeme se divid, že podvodníci jsou i na komuální úrovní. Cikáni se dají podplatt velice jednoduše ataky za to chtějí celoživotní dotování.

jana999 ( 14. října 2014 07:31 )

taky jsem to viděla u Anděla, jak si odesáci kupovali cikány. Ono asi kupovat si inteligentnějšího člověka bude složitější, ten si může vzít prachy a stejně to hodí někomu jinému. Jinak tyhle volby se daly ještě lehčeji zmanipulovat, jak předchozí, to aspoň šlo jen v noci z pátka na sobotu ale tentokrát stačil někdo v komisi, když se počítalo někomu přidat hlas, to nebylo možné uhlídat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa