Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V čem Sobotka chyboval? Zeman našel v dopisu šest chyb, Blesk devět!

Autor: simao - 
29. ledna 2014
17:44

Při jmenování nové vlády Bohuslava Sobotky zazněla dnes na Hradě nečekaná kritika. Miloš Zeman se totiž pustil do premiéra Sobotky kvůli chybám v nominačním dopise, kterým mu Sobotka oznamoval jména kandidátů na ministry. A rázem bylo na Hradě veselo! Zatímco Zeman našel celkem šest chyb, Blesk.cz v dopise, který má k dispozici, objevil chyb devět. V čem?

Premiér Bohuslav Sobotka dostal dnes na Hradě nečekaný "kartáč". Po jmenování nových ministrů se prezident Miloš Zeman nečekaně rozpovídal o dopise, který od Sobotky dostal. Šlo o výčet kandidátů na ministry. Zeman však na veřejnost vytáhl, že v dopise objevil celkem šest chyb! "Milý pane premiére, šest chyb v jedenapůl stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli," rýpl si Zeman do premiéra, který na Hrad přivedl své ovečky. V tu chvíli patrně Sobotku polil pořádně horký pot.

Blesk.cz má přitom kompletní znění Sobotkova dopisu k dispozici. V čem premiér chyboval? Na první pohled především ve jménech dvou kandidátů. Richarda Brabce z ANO, který se dnes stal ministrem životního prostředí, přejmenoval na "Brabence". A lidovecký kandidát Marian Jurečka se na okamžik stal "Martinem". Navíc byl navržen na místo ministra zdravotnictví! Jurečka se přitom stal ministrem zemědělství.

O těchto chybách ostatně Zeman veřejně promluvil, zbylé však nespecifikoval. My jsme proto dokument prozkoumali důsledněji. A namísto Zemanových šesti chyb jsme jich našli rovnou devět! Pane premiére, tohle je na pětku. Sobotka do role šéfa nové vlády zrovna nejšťastněji nevykročil.

První strana dopisu premiéra Bohuslava Sobotky prezidentu Zemanovi První strana dopisu premiéra Bohuslava Sobotky prezidentu Zemanovi | Kancelář prezidenta republiky

Druhá strana dopisu premiéra Bohuslava Sobotky prezidentu Zemanovi Druhá strana dopisu premiéra Bohuslava Sobotky prezidentu Zemanovi | Kancelář prezidenta republiky

Chyba č. 1

V úřední korespondenci se místo původu dopisu ponechává v 1. pádu, a tak měl být použit jiný formát data. Správné znění: Praha 20. ledna 2014.

Chyba č. 2

V tomto případě hovoříme o spojení v poměru vysvětlovacím, před "a to" měla být čárka.

Chyba č. 3

Nová ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová se oficiálně jmenuje pouze Michaela Marksová. Sama pak používá v neoficiálních dokumentech své jméno s pomlčkou.

Chyba č. 4

Přístavek CSc. má být oddělený čárkami na obou stranách.

Chyba č. 5

Oficiální název je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Žádné Ministerstvo školství tak neexistuje.

Chyba č. 6

Kandidátem KDU-ČSL na ministra se stal Marian Jurečka. Nikoli Martin.

Chyba č. 7

Marian Jurečka se stal novým ministrem zemědělství. Pouze úřední šotek jej navrhl na kandidáta na ministra zdravotnictví.   

Chyba č. 8

Jméno bylo v dopisu zkomoleno i kandidátovi na ministra životního prostředí. Z Richarda Brabce se rázem stal Brabenec!

Chyba č. 9

Uvedený název se chápe jako obecné jméno. Píše se proto s malým "v". A to i v případě, že je k němu připojen název státu. Viz vláda ČR, prezident ČR, vláda SRN, Úřad vlády.

Video  Zeman na Hradě vyškolil Sobotku: Nejste profesionál!  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa