Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamura se sešel s vrahem a skinheadem Pechancem: Budu mít nové důkazy!

Okamura dlouhodobě prosazuje znovuprošetření případu odsouzeného vraha Vlastimila Pechance.
Okamura dlouhodobě prosazuje znovuprošetření případu odsouzeného vraha Vlastimila Pechance.  (Autor: Profimedia.cz/Archiv Blesku)
Autor: lvi - 
24. ledna 2014
17:37

Předseda hnutí Úsvit a poslanec Tomio Okamura opět rozčeřil vody české politické a tentokráte i společenské scény. Dnes se v pardubické nemocnici sešel s Vlastimilem Pechancem, který byl v roce 2003 pravomocně odsouzen za rasově motivovanou vraždu Oty Absolona. Podle zástupců Úsvitu jim vězněný vrah poskytl nové infomace.

Okamura dlouhodobě tvrdí, že proces s Pechancem je od samého počátku zmanipulovaný a vykonstruovaný. Se svými spolustraníky vytrvale pracuje na obnově Pechancova procesu a nyní se chystá adresovat žádost nastupující ministryni spravedlnosti Heleně Válkové, aby podala ve prospěch Vlastimila Pechance stížnost. „Už osm let se snažíme celý případ zrekonstruovat. Několika ministrům spravedlnosti jsme adresovali stížnost na postup justičních orgánů v celé věci, ale zatím bezvýsledně,“ uvedl pro Blesk.cz místopředseda hnutí Úsvit Jaroslav Novák, který byl s Okamurou na návštěvě Pechance.

Podle Nováka byla dnešní schůzka s Pechancem velice přínosná a pomohla oběma zástupcům hnutí Úsvit pochopit celou kauzu z jiného pohledu. „Vlasta Pechanec neměl řádný proces. To je bez diskuse. Nemohu říct, jestli je vrah či nikoli, sám mi před lety pobodal kamaráda, ale soud i orgány činné v trestním řízení tehdy chybovali. To by ostatně dokázal i spis, do kterého mi nemáme přístup. Pechanec nás navíc navedl na stopu dnes už bývalých policistů, kteří by mohli potvrdit manipulaci s důkazy a úmyslnou nedůslednost. Dnes už by jim postih nehrozil,“ řekl Novák.

Novák: Rasismus nepodporujeme!

Novák se rovněž vyhradil proti slovům Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který označil Okamurovu návštěvu za podporu odsouzeného vraha a rasisty. "Nejde o žádnou takovou podporu. Nám je jedno, jestli je někdo bílý, zelený nebo modrý. Jde nám s panem Okamurou jen a pouze o dodržení práva na spravedlivý proces. Nic víc, nic míň. Proto si vážíme pomoci advokátky Kláry Samkové (jednička kandidátky Úsvitu do evropských voleb pozn.red.)., která nám s případem pomůže. V případě, že nebudeme úspěšní v Česku, obrátíme se na Evropský soud pro lidská práva,“ uzavřel Novák.

Pechanec dostal v roce 2003 za rasově motivovanou vraždu nejprve 13 let, odvolací soud mu pak trest zvýšil na 17 let.

Na Pechancovu podporu ve Svitavách pravidelně demonstrují nacionalističtí radikálové.

Okamura před časem proslul výrokem, že by „ČR měla podpořit demokratické vystěhování Romů do Indie“.

Video se připravuje ...
Další videa