Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Orkán Joachim dorazil do Čech: Vítr a sníh bičuje severozápad

Autor: rum, Kjos, Monika Rubešková - 
16. prosince 2011
14:25

Pořádné ochlazení, sníh a vítr nás čeká už dnes! Vichřice zatím zasáhla severozápad Čech, kde láme stromy a komplikuje dopravu, a řítí se na zbytek Česka.

Orkán jménem Joachim dorazil v pátek z Německa. "Na Labské boudě byl naměřen náraz větru o síle 133 km/h, na Šeráku 130 km/h a na Lysé hoře 126 km/h," upřesňuje dnešní údaje meteoroložka Dagmar Honsová a pokračuje: „S nárazy větru o intenzitě orkánu musíme počítat až do sobotního dopoledne.“ Pak bude vítr utichat "jen" na sílu vichřice, bude tedy dosahovat rychlosti až 110 km/h a v neděli půjde o silný vítr s rychlostí až 90 km /h.

„Lidé by raději neměli vyjíždět do hor, minimálně v sobotu dopoledne. Hrozí tu tzv. bílá tma, tedy silným větrem zvířený sníh, přes který není vůbec vidět,“ varuje Honsová.

Vichr láme stromy, převrací auta

Větrná smršť už před polednem dorazila do západních Čech, kde začala okamžitě komplikovat hlavně dopravu.

Vichr zastavil provoz na železniční trati mezi Chebem a Plzní, kde troleje poškodily v několika místech polámané stromy. ČD vlaky v úseku mezi Chebem a Planou nahrazují autobusy. Na severu Česka stojí vlaky mezi Raspenavou a Frýdlantem.

Prakticky všechny komunikace v Libereckém kraji pokrývá až deseticentimetrová vrstva nového sněhu. Na Tachovsku je ve vyšších polohách až 20 cm nového mokrého sněhu. Silničáři doporučují řidičům kamionů, aby nejezdili do horských oblastí Libereckého kraje.Komplikace jsou ve všech stoupáních a situace se zhoršuje.

Na dálnici D1 na Kroměřížsku vichr převrátil dodávku, do které narazilo osobní auto.

Sobota bude bílá

S pořádným fujavicí dorazí do Česka i sněhové mraky. „V sobotu se hodně ochladí. Sněžit tak bude i v nížinách. V sobotu se pravděpodobně probudíme do bílého rána. I ve městech by mělo napadnout až 15 cm sněhu, bude ale odtávat,“ pokračovala Honsová. Například v Praze tak půjde o první sníh přesně po 10 měsících. Naposledy v metropoli sněžilo totiž 16. února.

Jen za víkend nasněží na všech našich horách až 40 cm nového sněhu a rozhodně to nebude všechno. Pozor, na silnicích budou nafoukané sněhové závěje a jazyky! „Podobný ráz počasí totiž vydrží až do středy. To by mohlo být na horách dokonce až metr nového sněhu,“ uvedla meteoroložka.

Bohužel vánoční pranostika: »Na Adama a Evu, čekejte oblevu« se letos v nížinách vyplní bezezbytku. „Ve čtvrtek přijde obleva. Přes den bude pršet a až šest stupňů. Zasněžené Vánoce si letos užijí jen na horách,“ zakončila meteoroložka.

Takové nás čeká počasí:

Den Počasí Teplota Teplota na horách
Pátek zataženo, silný vítr 3 až 7 °C 0 °C
Sobota zataženo, větrno, sněžení 0 až 4 °C

-3 °C

Neděle zataženo, větrno, sněžení -1 až 3 °C

-5 °C

lysohlavek02 ( 16. prosince 2011 23:57 )

asshole..jeď třeba do pr.dele a zlámej si tam hnáty!!

pgga ( 16. prosince 2011 23:34 )

No...zase na druhou stranu..bydlim v jizni Kalifornii-San Diegu..pocasi cely rok nadherne..ALE Vanoce bez snehu nemam rada a tak opet jedeme na Vanoce lyzovat do Aspen!

meteo-aktuality ( 16. prosince 2011 21:57 )

Zajímá vás, kde fouká nejvíce? Chcete vědět, zda se k extrémně silnému větru přidá také sněžení? Chcete se dovědět, kdy bude sněžit i v nížinách? Neváhejte a přidejte se na www.facebook.com/meteohydro a buďte v obraze!

wg12 ( 16. prosince 2011 19:56 )

ja jsem v orlandu,kdyby jsi se chtela kontakt,muzem si vymenit e-mail cau

miriam ( 16. prosince 2011 19:02 )

Nojo, letošní sezóna hurikánů už je za vámi, tak jsou lidé dobře naladění a usměvaví... bože, o co my tady v Čechách přicházíme

Zobrazit celou diskusi