Kvůli situaci ve vodárenství na Zlínsku se léta vedou soudní spory. Vrchní soud loni v listopadu rozhodl o neplatnosti valné hromady VaK Zlín z roku 2004, na které se rozhodlo o smlouvě o prodeji části vodáren společnosti koncernu Veolia. Hromada tak umožnila zavedení takzvaného provozního modelu, při kterém se VaK stará o infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské (MOVO).

Tento model kritizovali někteří menší akcionáři VaK, mezi nimi města Otrokovice či Fryšták, a obrátili se na soud. Nelíbilo se jim, že zisk odchází do zahraničí a obce nemohou za této situace žádat o evropské dotace. Po vynesení rozsudku se jednalo o možném vrácení podniku. Předseda představenstva MOVO Rostislav Čáp však již dříve uvedl, že o platnosti smluv MOVO je rozhodováno v rámci prvoinstančního řízení u zlínského soudu a do rozhodnutí soudu není důvod k neplatnosti smluv.

"Požaduji, aby prostředky, získané od občanů za platby za vodné a stočné, byly kumulovány výhradně v okresní vodárně VaK Zlín a ta, aby byla ve vlastnictví města a obcí. Aby byly peníze inkasované od nás, spotřebitelů za vodu VaK Zlín prioritně využívány k pokrytí nákladů na provoz a k financování obnovy infrastruktury v našem regionu...Požaduji po vás jednání v zájmu občanů, a ne cizích koncernů," píše se v otevřeném dopise zlínským zastupitelům.

Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák dnes ČTK řekl že rada města odpověď nachystala, řeší však způsob, jak ji odeslat, zda na každý dopis odpovědět jednotlivě, formou otevřeného dopisu či by měli odpovědi psát zastupitelé. Město podle něj vodárny nemůže převzít. "A to z toho důvodu, že smlouvy, na jejichž základě je část vodárny pronajatá, jsou stále platné," uvedl. Město podle něj řeší cenu vody i investice do infrastruktury.

Situaci kritizuje také Aliance Voda Zlínu, podle které by cena vody na Zlínsku měla být podobná jako v okolních vodárnách, které spravují obce. Mezi spotřebitelem a VaK Zlín by neměl být žádný překupník. Město jako největší akcionář by podle aliance mělo vyměnit představitele v představenstvu a dozorčí radě VaK Zlín, nové představenstvo by mělo podat žalobu na neplatnost smluv takzvaného provozního modelu i položit základy takové podoby VaK, která by byla schopná samostatného fungování. Alianci tvoří hnutí Nezávislí-Za otevřený a prosperující Zlín, hnutí Otevřená radnice a sdružení nezávislých kandidátů Jižní Svahy Zlín, Strana práv občanů a Strana svobodných občanů.

Na Zlínsku se příští rok cena vody sníží o korunu na 85,71 koruny za metr krychlový. V posledních letech rostla cena vody na Zlínsku jen o inflaci, přesto je stále nejdražší ve Zlínském kraji. Nejméně v kraji platí lidé na Kroměřížsku, a to 74,91 koruny za metr krychlový. Od příštího roku by se měly o osm milionů korun snížit zisky MOVO, která bude platit Vak Zlín roční nájem vyšší o pět milionů korun, celkově půjde o částku 133 milionů korun.