Samopal, který dnes Půta Zemanovi věnoval, dostal loni při oslavách 70. výročí ukončení války. "Je to sovětský samopal Sudajev, který se vyráběl v provizorních podmínkách například v Leningradu v traktorových stanicích. A protože já jsem pro něho neměl úplně dobré využití a vím, že pan prezident se hodně zabývá historií, tak mi přišlo v těch souvislostech posledních týdnů docela dobré ten samopal dát panu prezidentovi," řekl hejtman k daru na setkání se studenty Technické univerzity v Liberci.

Půta připomněl že onen pověstný výrok prezidenta nebyl výzvou k atentátu na premiéra, jak je často interpretován. "Prezident řekl, že preferuje jako nástroj výměny politiků demokratické volby," připomněl hejtman a zdůraznil, že samopal byl jeho soukromým dárkem Miloši Zemanovi. "Byl předán na soukromém setkání a nemá s premiérem ani ničím jiným nic společného. Musím ale říct, že mě dost baví, jak si od 10:30 žije ten samopal vlastním životem," řekl studentům Půta.

Oficiálně dostal prezident od hejtmana kraje darem sněžnice a drátěného českého lva. Samopal Sudajev PPŠ 43 byl soukromým darem. Podle Fulkové je zbraň sovětské výroby řádně znehodnocená a jsou k ní veškeré doklady. Že není funkční, potvrdil na setkání se studenty i prezident: "Já jsem ten samopal nejdříve namířil na pana hejtmana, a potom na svoji ženu, ale protože je to maketa, tak nevystřelila."

"Jde o originální dárek od pana hejtmana, která je zjevnou narážkou na nedávnou mediální pseudoaféru s výrokem pana prezidenta," sdělil ČTK Ovčáček. Při návštěvě v jihomoravském Tišnově na konci ledna se jedna studentka hlavy státu zeptala, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra. Zeman na to řekl, že u jakéhokoliv politika jsou dva způsoby - demokratický, tedy jít k volbám, a nedemokratický, což je kalašnikov. Jeho výrok vyvolal silnou kritiku.

Ovčáček v souvislosti s obdarováním Zemana samopalem poznamenal, že je dobře, že v Česku "ještě žijí lidé se smyslem pro humor, který chybí například ve vysokých patrech politiky". Dodal, že dárek byl předán při jednání, které se konalo na úvod třídenní návštěvy Libereckého kraje.

Oficiální dary, které dnes Zeman obdržel, jsou díla místních řemeslníků. Sněžnice z jasanového dřeva a hovězí kůže vyrobil Tomáš Hanuš z Valteřic a lev je dílem Ladislava Šlechty z Harrachova. Zeman věnoval hejtmanovi aktovku na spisy, peněženku a opasek, vše je z pravé kůže.