František do Ekvádoru přiletěl v neděli odpoledne a v metropoli Quitu se pak setkal s prezidentem Rafaelem Correou. Dnes ráno místního času (odpoledne SELČ) se pak přesunul do největšího ekvádorského města Guayaquil. Zástupy věřících ho čekaly už na letišti, kde dokonce několika z nich zapózoval na jejich selfie. Pak se pomodlil v nedávno dostavěném chrámu Božího milosrdenství.

Mše, na niž davy lidí čekaly za jasného a horského počasí dlouhé hodiny, přilákala i věřících z blízkých zemí: zejména z Kolumbie, ale také z Peru, Chile či Brazílie. Papež se na ně během kázání obrátil s úvahami o nezastupitelné roli rodiny, která je podle něj základem každé společnosti a je "tou nejbližší nemocnicí, první školou pro děti a nejlepším domovem pro seniory".

Papež během své první delší návštěvy rodného kontinentu navštíví kromě patnáctimilionového Ekvádoru, kde se ke katolictví hlásí 90 procent obyvatel, také Bolívii a Paraguay. Kromě zástupů věřících, pro něž během osmi dní odslouží celkem pět mší, Františka čekají setkání s politiky, duchovními i s lidmi na okraji společnosti: vězni, obyvateli slumů a nemocnými.