"Už není potřeba používat stanné právo... Král dovolil, aby bylo stanné právo od 1. dubna zrušeno," citovala z prohlášení junty thajská média.

V čele thajské vlády stála až do loňského května premiérka Jinglak Šinavatrová. Ta ale musela odstoupit, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci, což vyvolalo v zemi nepokoje a střety mezi dvěma hlavními politickými tábory, při kterých přišlo o život téměř 30 lidí. Armáda pak v zemi 22. května provedla státní převrat s cílem obnovit pořádek a prosadit politické reformy. Pozastavila rovněž platnost ústavy a vyhlásila zákaz nočního vycházení.

Stanné právo zakazovalo veškerá politická shromáždění a dávalo vládnoucí juntě široké pravomoci. O většinu z nich nepřijde. Zrušení stanného práva ale uvítaly zejména cestovní kanceláře. Turistika, která tvoří téměř 10 procent thajského HDP, se stále ještě vzpamatovává z loňského převratu. Tehdy zavedení stanného práva znemožnilo některým turistům pořídit si do země cestovní pojištění, uvedla agentura Reuters.

Spojené státy se nicméně i nadále obávají, že zrušením stanného práva nedojde k obnovení všech občanských svobod v zemi. "Na jednu stranu vítáme zrušení stanného práva, je ale rovněž důležité, aby jakákoli nová bezpečnostní pravidla ukončila dosavadní praxi, kterou bylo souzení civilistů před vojenskými soudy, či zatýkání bez jakýchkoli obvinění. Rovněž musí být jednotlivcům povoleno svobodně vyjadřovat svá základní práva, včetně práva na svobodu projevu a shromažďování," uvedla ve svém prohlášení americká diplomacie. "Obáváme se, že k naplnění těchto cílů nyní nedojde. Rádi bychom ale uvítali opravdové obnovení občanských svobod v Thajsku," dodalo ministerstvo zahraničí.

Junta slíbila, že po uskutečnění reforem a politické stabilizaci země obnoví demokracii a vypíše volby. Thajský král Pchúmipchon Adundét loni v červenci schválil juntou předloženou prozatímní ústavu. Ta má platit jeden rok a zahrnuje mimo jiné zřízení civilní přechodné vlády a rady, která má vypracovat novou ústavu. Junta již dříve sdělila, že volby nevypíše dřív než na říjen 2015.