Celých 42 procent Čechů si podle tohoto průzkumu předsevzetí týkající se peněz vůbec nedává. U těch, kteří si je dávají, převažuje větší kontrola výdajů. Mít větší přehled o svých financích chce mít 21 procent respondentů. Shodně po 15 procentech lidí by si v roce 2016 přálo snížit své zadlužení, nebo více spořit.

Ovšem podle mezinárodního průzkumu ING Bank si předsevzetí s finanční tematikou dá sedm z deseti Evropanů, v české kotlině jsou to pak tři čtvrtiny občanů. Nejčastěji přitom lidé chtějí začít více spořit, snížit své zadlužení nebo zlepšit kontrolu výdajů. Více než polovině (55 procent) Čechů, kteří si s loňským začátkem roku dali finanční předsevzetí, se ho podařilo splnit.

Mezi Evropany si novoroční předsevzetí dává 71 procent lidí, a to zpravidla s cílem v nějakém ohledu zlepšit svou finanční situaci. Nejčastěji se finanční předsevzetí objevují v Turecku (86 procent), Nizozemsku (82 procent) a Lucembursku (81 procent). Na druhé straně žebříčku jsou pak Španělé a Němci, mezi nimiž si dává finanční závazky na začátku roku jen šest z deseti dotazovaných.

"Jak ukazuje srovnání loňského i letošního šetření, novoroční plány, které se týkají zlepšení finanční situace, si dává stále stejně vysoké procento Evropanů, potažmo Čechů. Všechny tři oblasti předsevzetí jsou pro finanční zdraví českých domácností důležité a chvályhodné," uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR Libor Vaníček. Pokud budou domácnosti postupovat logicky, tedy nejprve se zbaví případného zadlužení a poté se vrhnou na lepší kontrolu výdajů, dostaví se nakonec i schopnost více spořit.

Nejčastějším finančním předsevzetím Evropanů je více spořit (41 procent), kontrolovat své výdaje (27 procent) nebo snížit zadlužení (27 procent). Spořivější chce být více než polovina Italů a Britů, snižovat dluhy si naopak přeje více než třetina obyvatel Turecka i třetina Čechů (33 procent). O lepší kontrolu výdajů se chce pokusit téměř každý čtvrtý Francouz a Rumun. Mezi Čechy je nejčastějším finančním novoročním předsevzetím více spořit (36 procent). Třetina respondentů pak plánuje snižování dluhů a další čtvrtina chce v příštím roce lépe kontrolovat své výdaje.

fd mal