"Nejenom krajkou proslul Vamberk. Výstava 130 let masného průmyslu ve Vamberku prezentuje zaniklou řeznickou a uzenářskou slávu města," uvedla Pajerová.

Součástí expozice je slavnostní řeznický stejnokroj z doby první republiky, řeznické nástroje či pečetidlo Františka Černíkovského, řezníka z nedalekého Kostelce nad Orlicí. Nechybí dobové fotografie z výroby a obaly od výrobků ze 70. let minulého století. "Výstava umožní zájemcům o historii masného průmyslu ve Vamberku zhlédnout exponáty doplněné i z našich sbírek, v delším časovém horizontu," řekl vedoucí Muzea krajky Vamberk Mikuláš Heinrich.

První masné krámy, dřevěné stavby pronajímané řezníky od vrchnosti pro prodej, jsou doložené pro Vamberk v písemných pramenech k roku 1577. Řeznický cech je ve městě poprvé zmiňován v roce 1754. Podle historičky rychnovského muzea Terezy Vinterové největší slávu získala vamberecká uzenina až se jménem Jindřicha Kubiase. "Vyučil se řezníkem v Olomouci a poté získával zkušenosti ve světě, konkrétně v Přerově, ale i ve Vídni a Budapešti. Po návratu začal v roce 1873 provozovat uzenářskou živnost," uvedla Vinterová. Zlom nastal o 12 let později, když Kubias koupil vyhořelý bývalý panský pivovar. "Jeho rozsáhlé sklepy a lednice se skvěle hodily pro uzenářskou továrnu. Vybudoval tak moderní podnik se stroji poháněnými parní silou," uvedla Vinterová.

Renomé uzenářských výrobků firmy Kubias rostlo a postupně se prodávaly nejen v Čechách, ale i jiných částech Rakousko-Uherska. "V roce 1916 firma otevřela obchod dokonce ve Vídni a Vamberecká šunka se vyvážela do mnoha zemí," uvedla Vinterová.

Po komunistickém převratu byla firma znárodněna, výroba ale se změnami pokračovala. "Úplný závěr firmy se pojí s rokem 2004, kdy končí i 130 let dlouhá historie vambereckých uzenin, kterou se snaží nová výstava v Muzeu krajky Vamberk zmapovat," dodal Heinrich. Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 9:00 do 16:00.