"Odešla tak jedna z posledních velkých hudebních osobností a současně legend, které výrazným způsobem formovaly a definovaly tvář naší moderní populární hudby," řekl Skalka.

Zdeněk Barták se narodil 13. července 1928. V letech 1944-1950 studoval hru na hoboj a poté čtyři roky dirigování a skladbu na pražské konzervatoři. Už jako student hrál v Orchestru Karla Vlacha ve hře Divotvorný hrnec. Právě pod vlivem tohoto angažmá sestavil podobný orchestr Zet-Be-Club Praha, jehož obsazení tvořili studenti a hudebníci jazzové orientace. Nastudovali sérii skladeb z repertoáru světových kapel a v roce 1948 dostali nabídku účinkovat v pražské Lucerně na taneční zábavě. Po nadšeném přijetí se v krátké době stali - vedle Vlachovy kapely - druhým nejpopulárnějším orchestrem v Praze a vystupovali pod názvem Orchestr Zdeňka Bartáka.

V roce 1949 získal ansámbl angažmá v nedělních kabaretech v Lucerně, začal koncertovat po republice, první zahraniční zájezd podnikl do Polska. Od roku 1949 pravidelně hrál v Divadle E. F. Buriana a současně vystupoval na dalších místech v Praze. V létě na Slovanském ostrově, na zimních stadionech společně s Vlachovým orchestrem v pořadu Vlach-Barták. V roce 1969 získal angažmá ve vídeňské lední revui.

Orchestrem Zdeňka Bartáka prošla řada známých interrpetů, například Richard Adam, Petra Černocká, Jiřina Salačová, Yvetta Simonová, Milan Chladil, Jiří Štědroň a Naďa Urbánková. Orchestr natáčel pořady pro televizi a rozhlas, byl častým hostem gramofonových studií Supraphonu.