Šéf baletu Jihočeského divadla Lukáš Slavický věří, že Valmont bude poutavé představení. "Je to slavné téma, balet o vášni, erotice, o sexu, ale i o intrikách, všechno, co by nám nemělo být cizí. Jsou tam krásné dobové kostýmy, myslím, že se to velmi hodí do zámecké zahrady. Velmi kvalitní představení se silným příběhem. A je to titul mezinárodní, tak doufám, že přiláká i zahraniční turisty," řekl ČTK Slavický.

V adaptaci románu Nebezpečné známosti od francouzského spisovatele Choderlose de Laclose zazní hudba Franze Schuberta a Pēterise Vaskse. Choreograf nechce šokovat výpravným dílem, zaměřil se na jemné vykreslení charakterů. Snažil se, aby byl příběh srozumitelný, protože taneční představení má podle něj výhodu, že na něj chodí i cizinci. "A Valmont jako titul je dost známý díky filmům Nebezpečné známosti nebo snímku od Formana. Aby se divák vyznal v postavách, kdo je kdo, místy se používají texty psaníček, protože celý román je psaný v dopisech," řekl ČTK Vaculík.

Roli Valmonta zatančí Zdeněk Mládek, jediný držitel Ceny Thálie v Jihočeském divadle. Očima Vaculíka se na postavu hodí. "Má obrovské zkušenosti i věk na Valmonta, má svoje odžito a je to na výrazu vidět. Mám pocit, že všem ta inscenace celkem chutná," řekl choreograf a režisér.

Na scéně se objeví část domu, jako hudební pokoj i Valmontův pokoj. Tanečníci budou mít bohatě zdobené dobové kostýmy i paruky. "Je to pro oko hezká podívaná. A prostor parku skýtá zajímavé možnosti nasvícení," řekl Slavický, jenž vede šestnáctičlenný jihočeský baletní soubor.

Otáčivé hlediště loni přilákalo 54.055 diváků, tržby ze vstupného byly 31,5 milionu korun. Jihočeské divadlo letos plánuje před točnou 90 představení: v srpnu opery Příhody lišky Bystroušky, Rusalka a komedii Ženy Jindřicha VIII., v níž má dvojroli Petr Rychlý.