Program koncertu v Rudolfinu obsahuje Klavírní trio C dur Johannese Brahmse, Klavírní sonátu Gideona Kleina a Klavírní trio f moll Antonína Dvořáka. "Kleinovo dílo představuje v programu trochu rušivý element, ale jeho desetiminutová sonáta má velký náboj a měla by se hrát častěji. Druhá věta se mi zdá hodně osobní," řekl klavírista a dirigent Lonquich, podle kterého jsou všechna tři díla velmi melancholická. ̈

Program Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK v Rudolfinu s dirigentem Borowiczem a trumpetistou Morganem nabídne Čtyři polské tance Alexandera Tansmana, Koncert pro trubku a orchestr Es dur Josepha Haydna, dílo 3 MOB Pieces Heinze Karla Grubera a Symfonii č. 7 cis moll Sergeje Prokofjeva.

Sedmá melancholií protkaná symfonie Prokofjeva byla dokončená pouhý rok před jeho smrtí. Po roce 1948 byl Prokofjev tvrdě haněn oficiální propagandistickou kritikou, která jej označovala za dekadentního a buržoazního skladatele. Mnoho děl se proto na území tehdejšího SSSR nesmělo uvádět a skladatel se ocitl na hranici chudoby. Ironií osudu je, že Prokofjev zemřel na den přesně jako strůjce jeho útisku - Stalin. Sovětský hudební deník se o jeho smrti zmínil jen krátce - na straně 116, neboť prvních 115 stránek bylo věnováno Stalinovi.

Pražské jaro zahájil 12. května koncert Vídeňských filharmoniků pod taktovkou dirigenta Daniela Barenboima. Festival zakončí 2. června jeden z nejvýznamnějších skladatelů druhé poloviny 20. století, dirigent Krzysztof Penderecki. Největší tuzemská přehlídka klasické hudby nabízí čtyři desítky koncertů. Více informací a program se nachází na www.festival.cz.