"Stane se tak v rámci mezinárodního hudebního festivalu Händel-Festspiele Halle. Česká premiéra se uskuteční 1. června v Ostravě, v rámci mezinárodního festivalu Janáčkův Máj. Pražské premiéry se představení dočká 26. listopadu v divadle ABC v rámci barokních podvečerů Collegia Marianum," oznámila ČTK mluvčí projektu Lucie Čunderliková.

Smutný milostný příběh Acise a Galatey se dočkal mnoha podob, sám Händel jej zhudebnil třikrát. Děj vychází z řecké mytologie a libreto opery je založeno na Ovidiových Proměnách. Hudba této pastorální opery je podle znalců hluboká a zároveň hravá. Zobrazuje lidské vášně i přírodní živly - je tedy jako stvořená pro spolupráci souboru Buchty a loutky s orchestrem Collegium Marianum.

"Naše první spolupráce na Cavalliho opeře La Calisto byla natolik inspirativní, že jsme se rozhodli pro další společný projekt. A tentokrát s jiným přístupem, který by vyzdvihl snový a magický charakter mytologického příběhu, tak mistrně zhudebněného Händelem," popsala to Jana Semerádová, umělecká vedoucí souboru Collegium Marianum. Tato flétnistka se zároveň zhostila hudebního nastudování díla. Divadelní podobu režíroval Vít Brukner ze souboru Buchty a loutky.

Händel zkomponoval první verzi Acise a Galatey během svého působení ve službách vévody z Chandosu v jeho sídle Cannons Park v letech 1717-1718. Jednalo se o první jeho dramatické dílo v angličtině.

Projekt vznikl za podpory grantů ministerstva kultury a hlavního města Prahy ve spolupráci s Händel-Festspiele Halle v originálním anglickém jazyce s německými titulky. Bude uveden i 7. června v Zámeckém divadle Valtice v rámci mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae a o tři dny později v Concertzentru Dortmund na mezinárodním festivalu Klangvokal.