Ústřední postava komedie Jarek Ostravski je horník jako každý jiný. "Když ale v dole bouchne jedna ze štol a on zachrání spoustu svých kamarádů, stane se hrdinou a rázem se mu jeho život obrátí naruby," naznačují zápletku tvůrci.

"Dějová linka filmu kopíruje to, co se dnes v regionu děje," řekl na začátku natáčení Viktor Krištof z produkční společnosti Three Brothers. Narážel tak na květnový krach těžební společnosti OKD. Podle Krištofa šlo o kouzlo nechtěného, nikoliv o záměr.

S filmovou verzí svých zápisků souhlasil i autor předlohy, kterému se i po letech stále daří držet svou identitu v tajnosti. "Tuž jako nápad je to dobre. Akurat se bojim, aby z toho něbyl jakisyk paskvil," uvedl populární bloger už dříve. Ve smlouvě proto nechal klauzuli, že pokud se mu scénář nebude líbit, může projekt zastavit. Nakonec ji nevyužil.

V hlavní roli filmu Ostravak Ostravski se představí Igor Chmela. Jeho sestru hraje Petra Langerová, matku Jitka Smutná a otce Dušan Sitek. V dalších rolích se představí řada ostravských herců. Režisér filmu David Kočár je zároveň spoluautorem scénáře, na kterém pracoval s Vladislavem Kučíkem.