"Letos si připomínáme sto let od úmrtí skladatele Maxe Regera, což byl velký a důležitý skladatel varhanní hudby. Proto každý koncert festivalu bude obsahovat jedno dílo nebo improvizaci spojenou právě s tímto skladatelem. Letos také na rozdíl od předchozích ročníků bude festival klasický, všech pět koncertů bude svěřeno výlučně varhanám," řekl dnes novinářům dramaturg festivalu Karel Martínek.

Koncerty se odehrají v chrámu svatého Mořice, velkou návštěvnost pořadatelé očekávají především od koncertu varhaníka Oliviera Latryho z Paříže, který vystoupí v pořadí na čtvrtém koncertu festivalu. "Je to opravdu špičkový varhaník, je to jeden z nejlepších varhaníků současné doby. Je titulární varhaník pařížské katedrály Notre Dame. V Olomouci není poprvé, účinkoval zde již při jubilejním 40. ročníku festivalu a velmi se mu tady líbilo," doplnil dramaturg festivalu.

První koncert bude v režii mladého českého varhaníka Pavla Svobody, který je znám po celé Evropě. Nevšední zážitek přinese podle pořadatelů také v pořadí druhý koncert, na kterém se představí temperamentní italský varhaník Giampaolo Di Rosa. Pro návštěvníky chystá vlastní úpravu Beethoveny Valdštejnské sonáty, která byla původně určena pro klavír. Za Englerovými varhanami jej poté vystřídá varhaník a současně i hudební skladatel varhanní, komorní a vokální hudby Władysław Szymański z Polska. Přehlídku uzavře německý hudebník Sergio Orabona.

Festival v režii Moravské filharmonie v Olomouci se letos koná poosmačtyřicáté, jeho rozpočet činí 700.000 korun. Varhany v chrámu svatého Mořice, kde budou umělci hrát, se řadí mezi nejpozoruhodnější památky v regionu. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera z poloviny 18. století, varhany byly poté po rekonstrukci rozšířeny. S 95 rejstříky jsou varhany největším hudebním nástrojem v České republice a jedním z největších v Evropě.