Snímek Hmyz připravuje tento filmař už několik let. Půjde o černou grotesku podle jeho scénáře z roku 1970, který však tehdy barrandovské studio nepřijalo. Jeho základem byla filmová povídka využívající některé části z Čapkova díla Ze života hmyzu. Ochotníci právě zkoušejí druhé jednání - a na tom Švankmajer vypráví svůj příběh.

Zčásti hraný a zčásti animovaný snímek chce producent finančně podpořit crowfundingovou kampaní. Během krátké doby mu příznivci z celého světa přispěli zhruba polovinou z částky ve výši 150.000 dolarů (zhruba 3,6 milionu korun), která umožní natáčení s herci. Postprodukčně by se podařilo snímek dokončit, kdyby sbírka vynesla celkem 400.000 dolarů (9,7 milionu korun). Odměnou za nejvyšší příspěvek ve výši 15.000 dolarů (zhruba 363.000 korun) bude při donátora večeře s tvůrcem a komentovaná prohlídka filmového ateliéru.

Děj filmu se odehrává v hospodě na malém městě. Je zavřeno, židle jsou na stolech. Na věšáku visí hmyzí šatičky - sukénka z krepového papíru, papundeklová a pestrá motýlí křídla a černé lesklé krovky. V koutě sedí šest ochotníků; režisér, Růžena, pan Václav, pan Borovička, ajznboňák Kopřiva a slečna Jitka. "Během zkoušky se prolnou životy ochotníků s osudy Čapkových postav. Režisér Cvrček umoří pana Václava, milence své ženy. Panu Borovičkovi se podaří převtělení do chrobáka tak přesvědčivě, že opustí nadobro svoji lidskou podobu. Během zkoušky se rodí i umírá, čas nehraje roli. Vše se odehrává na pozadí Čapkovy hry, kde se hmyz chová jako lidi a lidi jako hmyz," uvedl k příběhu Kallista.

Podle Švankmajera je hra Ze života hmyzu hrou misantropickou. "Můj scénář tuto misantropii prohlubuje, jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveništěm," charakterizoval to. Také by se podle něj nemělo zapomínat na poselství Kafkovy Proměny.

Snímek vznikne v česko-slovenské koprodukci. Pokud to s financemi dobře dopadne, premiéra bude v roce 2018, plánuje jedenaosmdesátiletý filmař. Natočí ho převážně ve vlastním ateliéru, v prostorách starého biografu v Knovízi u Slaného, který je bývalou hospodou. Vznikly tam všechny poslední jeho filmy.

Alternativní způsoby, jak získat část financí na film, využívají i čeští tvůrci. Přes 2,8 milionu korun poslali podporovatelé na Startovači Danu Přibáňovi, který chtěl získat půl milionu na další z cest trabantem. Skoro půl milionu Kč získal na HitHitu dokument o Filipu Topolovi Takovej barevnej vocas letící komety. Přes 200.000 korun vybrala Olga Sommerová na biografický film o Martě Kubišové Magický hlas rebelky.

Představitel českého pozdního surrealismu Jan Švankmajer patří mezi uznávané světové animátory, vždy kráčel originální cestou. Jeho filmy překypují obrazností, prolíná se v nich sen s realitou, černý humor a agresivita s básnickým viděním světa. Na karlovarském festivalu převzal v roce 2009 Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, předloni mu tam předala prestižní cenu Mezinárodní federace filmových archivů (FIAF). Do kin naposledy uvedl v roce 2010 komediální výpověď o psychoanalýze Přežít svůj život.