Topolova románová prvotina Sestra patří k nejvíce překládaným polistopadovým českým knihám. Je osobitou výpovědí o životě v bývalém Československu na přelomu 80. a 90. let minulého století. Studenti narození právě kolem roku 1990 se však časového zasazení románu striktně nedrží. Soustředí se na vnitřní konflikty hrdiny, které jsou nadčasové.

Topolova generační výpověď je prý aktuální i pro dnešní mladé lidi. "Protože je o nás. O nás, kterým je mezi dvaceti a třiceti, o nás, kteří máme velkou svobodu a téměř žádnou zodpovědnost," uvedla dramaturgyně Alžběta Michalová, autorka scénáře. "I když jsme se narodili právě kolem roku 1990, svoje soukromé devadesátky si zažíváme teď," uvedl režisér Jan Cimr.

Topol na pěti stech stranách divokého postmoderního románu líčí příběh mladého muže Potoka hledajícího ženu, s níž by mohl žít. V románu i v inscenaci figuruje vypravěč, který je průvodcem čtenáře, respektive diváka. "A zatímco se kolem téměř zběsile rychle mění všechno ostatní, vypravěč a to podstatné z příběhu zůstává," popsal Cimr.

Na motivy knihy v roce 2008 vznikl film s hudbou skupiny Psí vojáci, v níž působil autorův bratr Filip Topol. Psí vojáci už v roce 1994 vydali album Sestra inspirované románem. Divadelníci se rozhodli pro jinou hudbu, která by více mluvila jazykem jejich generace. Složil ji Robin Schenk. Role ústředního páru dostali Petr Németh a Šárka Býčková.