"Po několika koncertech s operetní tematikou jsme začali vnímat, jak brněnské publikum klasickou operetu postrádá," řekl dnes novinářům umělecký vedoucí Studia Josef Šabaka. Před Bratránkem z Batávie vznikl ještě program Amorem střelen a inscenace Na tý louce zelený.

S mladými adepty operetního žánru v novém představení vystoupí Tereza Groszmannová a Monika Maláčová z činohry Národního divadlo Brno, dalším hostem je emeritní člen brněnské zpěvohry Libor Zavislan. "Mohu konstatovat, že takovou radost z tvůrčího nadšení jsem již dlouho nezažil a jsem rád, že mohu být při tom," uvedl Zavislan. Režisérem je Jan Štych mladší, který už Bratránka z Batávie několikrát nastudoval. Lidé na operetu stále chodí, chtějí se bavit, zdůraznil Štych.

Spletitý děj Bratránka z Batávie se točí kolem námluv Julie, mladé dívky, jež těsně před dosažením plnoletosti žije se svými poručníky - tetou a strýcem. Jedním z potenciálních nápadníků je i bratranec z daleké Batávie. Po mnoha zvratech příběh končí typicky operetně - vesele a ke spokojenosti dvou mladých párů. Autorem hudby je Eduard Künneke. V Česku operetu naposledy uvedlo Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě v roce 2014. Poslední brněnská inscenace, která vznikla na prknech Národního divadla Brno, měla derniéru v roce 2001.

Právě Národní divadlo Brno se v minulosti operetě soustavně věnovalo, mělo samostatný operetní soubor. V roce 2004 však přešel pod křídla Městského divadla Brno, kde dosud formálně existuje. Městské divadlo však preferuje spíše modernější formy hudebního divadla, hraje muzikály, případně autorské inscenace. Ke klasické zpěvohře se příležitostně vrací Janáčkova opera Národního divadla Brno, momentálně má na repertoáru Polskou krev od Oskara Nedbala.