Na program úvodního koncertu zařadili pořadatelé poslední mši barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. Jeho partitury přetékají harmonickou vynalézavostí a prostřednictvím jeho děl se podařilo přenést do širšího mezinárodního kontextu barvy české lidové hudby, uvedli pořadatelé v průvodním slovu ke koncertu.

Collegium 1704 patří ke stálicím festivalu, i proto dostalo prostor při zahajovacím koncertu. "V současné době je tento soubor asi na evropské scéně nejúspěšnějším a neznámějším českým ansámblem staré hudby," řekla novinářům Jitka Miková z produkce festivalu.

Concentus Moraviae dneškem vstoupil do svého 20. ročníku. Celý program proto určuje motto Pojďme slavit! Dramaturgem je pro letošek belgický muzikolog a básník Jelle Dierickx. Pojem slavnost nevnímal pouze v banálním "večírkovém" stylu, hledal v něm i hlubší smysl. "To slovo může mít i ryze posvátný význam a tímto směrem jsem se ubíral," popsal svůj záměr Dierickx.

Festival pokračuje v tradici rezidenčních umělců. Pro letošek se jím stal italský zpěvák Marco Beasley se souborem Accordone. Patronkou přehlídky je pěvkyně Magdalena Kožená, která vystoupí 25. června na závěrečném koncertu ve Valticích společně s francouzským souborem Le Concert d’Astrée pod vedením Emmanuelle Haimové.

Dvěma nejbližšími koncerty festival zavítá na Vysočinu. V Bystřici nad Pernštejnem v neděli zazpívá chlapecký sbor Boni Pueri, v Třebíči se ve stejný den představí rakouský virtuóz na barokní kytaru Pierre Pitzl. Přesný program přehlídky najdou zájemci na webových stránkách www.concentus-moraviae.cz.