Index Stoxx Europe 600 bude upraven na základě tzv. rebalancování, tedy úprav, které se provádějí pravidelně za čtvrtletí. Není proto vyloučeno, že se obě firmy do indexu v budoucnu vrátí.

Velcí investoři mohou v řádu měsíců nahrazovat akcie ČEZ a Komerční banky ve svých portfoliích v případech, kdy jsou úžeji navázány na vývoj indexu Stoxx Europe 600, řekl ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček. Vyřazení akcií z indexu může mít i negativní psychologický vliv na drobné klienty, u kterých se může snížit zájem o tyto akcie, dodal. Nastavení portfolií je však individuální, takže podle něj nelze přesně odhadovat budoucí vývoj obou akcií.

Londýnská burza počátkem oznámila, že akcie Avastu budou při příštím kole rebalancování zařazeny do indexu FTSE 250. Avast byl rovněž zařazen do několika dalších indexů. Indexy budou upraveny po zavření trhu v pátek 21. září, a budou tak platit od pondělí 24. září. "Zařazení do indexu znamená rozšíření portfolia investorů a i přes několikatýdenní růstovou seanci očekáváme pozitivní odezvu trhu," řekl ČTK analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Třetím rebalancovaným indexem bude regionální středoevropský CECE index (společně s PX indexem pražské burzy). Fakticky úpravy indexu budou uskutečněny na konci obchodování v pátek 21. září a nové složení bude platit od pondělí 24. září. Z akcií na pražské burze se úpravy přímo týkají akcií Unipetrolu, Pegas Nonwovens a CME. Akcie Unipetrolu budou z indexu vyřazeny kvůli stažení z burzy. Naopak navráceny do indexu CECE budou akcie egas Nonwovens. "Zde očekáváme jen objemově malý vliv, ale vzhledem k nízké likviditě může dojít k výraznějšímu rozkolísání," podotkl Vaníček.

Generální ředitel Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský ovšem míní, že avizované změny jsou marginální a budou mít maximálně krátkodobý dopad na firmy, kterých se to týká.