"Plníme tímto krokem vůli vlády, aby si důležité činnosti pro chod státu zajišťoval stát sám, nikoli prostřednictvím externích firem. Vzájemná komunikace i kontrola činnosti bude jednodušší, navíc máme se Státní tiskárnou cenin velmi dobré zkušenosti. Dojednaná cena znamená pro ministerstvo slevu 30 procent v porovnání s platnou smlouvou se stávajícím dodavatelem," uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Samotná změna dodavatele na řidiče mít dopad nebude. Státní tiskárna cenin, která již v současnosti dodává například řidičské průkazy pro ministerstvo dopravy nebo občanské průkazy pro ministerstvo vnitra, začne dodávat karty od 30. března. Dopad na řidiče bude mít změna od 1. července v rámci digitalizace a částečného rozvolnění dopravně správních agend, kdy řidič nebude muset dokládat papírovou fotografii a bude si moci vyřídit kartu řidiče na jakékoliv obci s rozšířenou působností.

Elektronické záznamové zařízení, tzv. tachograf, zaznamenává rychlost vozidla, dobu přestávky a odpočinku řidiče a umožňuje tyto údaje rovněž zobrazit a tisknout. Podle evropských právních předpisů jím musí být vybavena veškerá vozidla nad 3,5 tuny. Toto zařízení pak zaznamenává sledované údaje a ukládá je pro případné kontroly. Starší analogové typy tachografů zaznamenávají údaje do papírového záznamového listu podobného disku, novější typy pak digitálně na paměťovou kartu řidiče. Právě těchto paměťových karet, jejich personifikace a veškeré technické podpory systému i uživatelů se daná smlouva týká. Jen v tomto roce očekává ministerstvo vydání přibližně 100.000 paměťových karet, přičemž celkově jich je mezi řidiči zhruba dvojnásobek.