"Za působení Ivy Ritschelové si ČSÚ udržoval respekt vysoce profesionálního úřadu, jehož přístupy a čísla nebudí pochybnosti. Neváhám označit ČSÚ za jeden z nejlepších statistických úřadů v zemích střední a východní Evropy. Na Ivě Ritschelové jsem oceňoval i její zájem o potřeby uživatelů ČSÚ a snahu jim vyhovět. Její smrt se mě osobně dotkla," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

I podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka byla Ritschelová odbornicí, která pozvedla chod ČSÚ na vyšší a zcela profesionální úroveň. "Nikdy nevzniklo žádné podezření z manipulování dat, což nám mnohé země mohou závidět. Data ČSÚ se stala základem pro práci všech renomovaných ekonomů a institucí v České republice," uvedl.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek dodal, že fungování ČSÚ bylo z pohledu externích uživatelů bezproblémové. "Každý, kdo pravidelně pracuje se statistickými daty, si jistě všimne nadstandardní kvantity i kvality dat poskytovaných ČSÚ ve srovnání s většinou podobných institucí v zahraničí. Zásadní podíl na tom jistě měla paní profesorka Ritschelová," uvedl.

ČSÚ navíc podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy zachytil trend silného rozvoje elektronizace, digitalizace a nástupu on-line komunikace. "V prezentaci výsledků zjišťování snese ČSÚ plné srovnání s předními evropskými statistickými úřady v čele s Eurostatem," upozornil.

Vedoucí oddělení Lokálních a regionálních studií Sociologického ústavu AV ČR Josef Bernard zdůraznil, že se vždy při požadavcích na data od ČSÚ setkal se vstřícností a s porozuměním pro potřeby výzkumné práce.

"Po celou dobu svého působení podporovala a na všech úrovních rozvíjela spolupráci ČSÚ s akademickou sférou. Tato spolupráce byla výjimečná, oboustranně přínosná a věřím, že její nástupce či nástupkyně na tento její odkaz navážou," uvedl prorektor pro strategii Vysoké školy ekonomické Jakub Fischer.

Lidé, kteří chtějí vyjádřit soustrast rodině a blízkým Ritschelové, tak mohou učinit prostřednictvím kondolenční knihy na pietním místě v atriu pražské budovy úřadu na Skalce.