Událostí uplynulého týdne bylo zasedání americké centrální banky Fed, připomněl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Podle očekávání nezvýšila sazby a potvrdila říjen jako termín zahájení postupného snižování bilance Fedu. "Trh nejprve reagoval posílením dolaru a mírným prodejním tlakem na akciích. Celkově však americké trhy znovu dosáhly v průběhu týdne na nové historické rekordy a týden zakončily v kladných číslech. Domácí index PX je nenásledoval," popsal analytik vývoj na trzích.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Fortuna, která ztratila 3,1 procenta na 141 Kč. U společnosti se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Vzhledem k tomu, že titul od začátku roku silně posiluje na základě zpráv o snaze o ovládnutí soudobým majoritním akcionářem, aktuální pokles považuje Vaníček spíše za technickou korekci.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byl Unipetrol, který přidal 1,3 procenta na 344,5 Kč. Ani zde není k dispozici žádná kurzotvorná informace. Titul posiluje na základě silných hospodářských výsledků a limitovaného počtu volně obchodovatelných akcií.

Příští týden bude pro domácí trh zkrácený čtvrtečním svátkem. Investoři se zaměří na víkendové výsledky německých parlamentních voleb. "V základním scénáři očekáváme, že výsledky voleb moc nezmění současné politické rozpoložení v zemi, a tudíž by jejich vyznění mělo být pro trhy neutrální. Celkově jsme k vývoji v příštím týdnu neutrální a nečekáme opuštění současného mírně pozitivního trendu," odhadl analytik.

fd rot