Tržby z prodeje tisku se i přes pokles podařilo udržet na lepší úrovni, než se pohyboval trh. Lidové noviny meziročně vzrostly. Významný dopad na hospodářský výsledek měla vratka daně z příjmů z titulu investičních pobídek v celkové výši 155 milionů korun.

"K dobrému hospodářskému výsledku společnosti za rok 2016 výraznou měrou přispěly v minulosti realizované restrukturalizační kroky v rámci silného procesu změn a z toho vyplývající vysoká efektivita řízení v rámci celého vydavatelství. V případě tiskáren v Čechách i na Moravě pak také lepší efektivita výroby vlastních i externích tiskových zakázek, a to jak tuzemských, tak zahraničních," uvedl předseda představenstva Mafry Štěpán Košík.

Celá mediální skupina Mafra, která zahrnuje i nejposlouchanější rádio Impuls, stanici Rockzone nebo televizní stanici Óčko, loni vykázala provozní zisk EBITDA 368 milionů korun při celkovém obratu 3,46 miliardy Kč.

K nárůstu obratu došlo podle zprávy skupiny také v digitálu, kde společnost Acomware poprvé překonala hranici obratu 100 milionů Kč za rok. Stabilní výkonnost, včetně ziskovosti v řádu desítek milionů korun, si udržela rozhlasová skupina na čele s Rádiem Impuls. Vedle tradičních formátů se loni podle vyjádření firmy dařilo dobře rozvíjet i ty nové, mezi něž patří například video obsah, do kterého směřuje část investic společnosti.

Mafra Slovakia vytvořila pozitivní EBITDA ve výši 371.500 eur, při výnosech 7,6 milionu eur a na tržbách loni zaznamenala osmiprocentní nárůst.

Mafra patří do skupiny Agrofert, kterou do února vlastnil předseda hnutí ANO a tehdejší ministr financí Andrej Babiš. Následně celý koncern kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu. Mafra vedle deníků Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro vydává týdeník Téma, provozuje tiskárny v Praze a Olomouci či internetové servery iDnes.cz a Lidovky.cz.

jsa abz