Průměrná cena prodaného kola je v ČR 250 eur (6500 Kč), čtyřikrát méně než v Nizozemsku, které patří ke kolařským velmocím. Celkem je v ČR v odvětví zaměstnáno podle zprávy 2487 lidí.

Celkem se loni v EU výroba kol snížila o 3,7 procenta na 12,7 milionu. Je to ale druhý nejlepší výsledek od roku 2008. Kromě toho bylo v zemích unie vyrobeno 1,1 milionu elektrokol.

Změny v elektrické mobilitě v posledních deseti letech, které nejdříve ovlivnily jízdní kola, se podle zprávy v budoucnu dotknou dalších dopravních prostředků. "Technologie hliníkových slitin či karbonových kompozitních materiálů, stejně tak lehčích a výkonnějších baterií, které výrobci kol vyvíjeli poslední desetiletí, budou nepochybně zdrojem inspirace pro obdobné technologie, pro mj. elektrické mopedy či elektromobily," uvedla asociace.

Čeští výrobci loni vyrobili 80.000 elektrokol. V této kategorii patří Česku šesté místo v EU a sedm procent trhu. V tuzemsku se ale prodalo jen 15.000 e-kol. Hlavními trhy pro elektrokola jsou Německo s prodeji ve výši 605.000, Nizozemsko (273.000] a Belgie (168.000).

Jednatel společnosti ekolo.cz Jakub Ditrich dříve ČTK řekl, že Česko letos zažívá boom zájmu o elektrokola. V letošním roce se jich podle něj prodá až 50.000. Nové modely jsou lehčí a mají silnější baterie, prodlužuje se tak jejich dojezd. Výrobci uvádějí u nejprodávanějších modelů dojezd 60 až 120 km.

Podle údajů srovnávače cen Heureka.cz se průměrná cena elektrokola v ČR pohybuje těsně pod 30.000 Kč. Mezi výrobce elektrokol v Česku patří například firma 4EVER ze Studénky či Bike Fun z Kopřivnice. Většina elektrokol se vyrábí v Číně.

Z prvního národního průzkumu mezi cyklisty a in-line bruslaři, který zorganizovala agentura CzechTourism, vyplynulo, že v Česku je téměř pět milionů cyklistů. Více než milion z nich spadá do kategorie aktivních cykloturistů a bikerů, kteří na kolech jezdí pravidelně.

Cyklovýlety patří v Česku k oblíbené formě trávení volna. Podle letos zveřejněného průzkumu agentur CzechTourism a Ipsos aspoň občas na cyklovýlety vyjíždí 72 procent dospělých Čechů, 85 procent z nich preferuje pohodovou cyklistiku.