"Náklady na riziko byly o 106 procent vyšší oproti velmi nízké úrovni prvního čtvrtletí roku 2015," vysvětluje hlavní příčinu propadu zisku Teubner. Po očištění hospodářských výsledků o vliv celoročních povinných odvodů by klesl čistý zisk KB meziročně o 1,8 procenta.

"Výsledky Komerční banky přes 16procentní meziroční pokles čistého zisku o téměř osm procent překonaly odhady trhu," komentovali čísla analytici Patria Finance. Pozitivní překvapení jde podle nich zejména na vrub lepším než očekávaným očištěným provozním nákladům a nižším než očekávaným opravným položkám k rizikovým úvěrům. Reakce trhu bude pravděpodobně pozitivní, dodali. Na pražské burze po 10:00 akcie KB posilovaly o 0,52 procenta na 4804 Kč.

Objem úvěrů klientům KB vzrostl v prvním kvartálu o 6,8 procenta na 548,8 miliardy Kč. "Vidíme velmi dobré výsledky nedávných změn, které jsme provedli ve schvalování úvěrů spotřebitelům a malým podnikům," uvedl generální ředitel KB Albert Le Dirac'h. Odlišně se vyvíjela situace na poli úvěrů pro firmy. "Financování podniků je stále ovlivněno obecně silnou schopností klientů generovat volnou hotovost z provozní činnosti, a v prvním čtvrtletí došlo k určitému sezonnímu zpomalení úvěrování, podobně jako v minulých letech," sdělil Le Dirac'h. Finanční ředitel KB Jiří Šperl očekává letošní růst objemu úvěrů jednociferný.

KB zaznamenala v prvním čtvrtletí meziroční nárůst počtu klientů o 18.000 na celkových 1,648 milionů. Klientská aktiva v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění vzrostla o 8,3 procenta na 141,7 miliardy korun. Celkový objem vkladů klientů vzrostl na 672,9 miliardy.

Analytici pokles čistého zisku KB očekávali. Například analytik J&T Banky Milan Lávička pro ČTK odhadoval propad dokonce o 24 procent.