Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že růst ekonomiky Spojených států ve druhém čtvrtletí prudce zrychlil a v přepočtu na celý rok činil 3,7 procenta. O čtvrtletí dříve tempo růstu dosahovalo 0,6 procenta. Ministerstvo tak zpřesnilo svůj dřívější odhad, podle kterého růst dosáhl pouze 2,3 procenta.

Příznivá zpráva ale výrazněji neovlivnila očekávání, že americká centrální banka (Fed) odloží zvýšení úrokových sazeb, které mnozí ještě donedávna odhadovali na září. Prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley ve středu uvedl, že zářijové zvýšení sazeb mu nyní připadá méně vhodné, než mu připadalo ještě před několika týdny.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil ekonomiku a růst spotřebitelských cen. Řada investorů i analytiků po výkyvech na finančních trzích vyvolaných obavami ohledně čínské ekonomiky dospěla k názoru, že Fed své základní úrokové sazby možná zvýší až v prosinci, nebo dokonce až v příštím roce.