"Začátek prázdnin byl plně o řeckém dramatu. Situace se nijak nepohnula a celý týden docházelo k opakovaným zvratům, ale řešení nalezeno nebylo. Trh pod salvou zpráv z Řecka reagoval zvýšenou rozkolísaností," popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla VIG, která přišla o 4,5 procenta na 842 Kč. U společnosti se neobjevila žádná zásadní informace. Dění kolem Řecka tvoří nejistotu v investorské komunitě a především finanční sektor je na ní výrazně náchylný. Především nejistota na dluhopisovém trhu se projevuje na pojišťovnách, které jsou závislé na investování do dluhopisů ze své podstaty.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byla NWR s růstem o 41,2 procenta na 0,24 Kč. Tentokrát není důvod jen technický pohyb, ale článek v novinách ohledně zájmu investiční skupiny Arca Capital. Její majitel v novinách uvedl, že skupina buduje pozici a hodlá se aktivně podílet na řízení společnosti. Bližší záměry nejsou prozatím známy, ale daná informace stačila, aby byla výrazně zvýšena likvidita a s ní i cena.

Příští týden bude opětovně ve znamení Řecka. V neděli se v zemi koná referendum o přijetí úsporných opatření navrhovaných věřiteli. "Řecké 'ano' v referendu by mělo mít pozitivní reakci a opačně 'ne' přinejmenším krátkodobou negativní reakci na trhy. Naším základním scénářem je pozitivní reakce," dodal analytik.