Produkce průmyslu v Česku zatím letos vytrvale stoupá, a navíc meziroční růst neustále zrychluje. V lednu činil podle ČSÚ 2,8 procenta, v únoru 4,5 a v březnu více než šest procent. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů je ale březnový růst nižší, a to 3,5 procenta. Letošní březen měl ve srovnání s loňským o jeden pracovní den více.

"Průmyslová výroba pokračuje v solidním meziročním růstu, jenž byl v březnu velmi blízko očekávání finančních trhů," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Za celé první čtvrtletí roku vykázala podle něj tuzemská průmyslová výroba mezikvartální nárůst o 1,4 procenta, což je příznivý signál pro výkon HDP. Tuzemský průmysl těží z oživení průmyslové aktivity v eurozóně a z nízké ceny ropy. Pozitivní, byť již potupně doznívající vliv, má také oslabení koruny. V neposlední řadě je třeba také zmínit oživující se domácí poptávku v české ekonomice, dodal.

Z pohledu odhadů trhu nejde o překvapení a významnější reakce koruny by se dostavit neměla, doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Pro letošní rok nadále čeká růst průmyslu tempem 4,6 procenta, což je mírné zpomalení proti loňským 4,9 procenta. Výsledky tuzemského průmyslu jsou z pohledu růstu nesrovnatelné s výkonem tohoto odvětví v nejsilnějších zemích EU. Výkon roste rychleji než dokonce v Německu a se stagnujícím průmyslem v Itálii nebo Francii je absolutně v kontrastu, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek

K březnovému zvýšení produkce podle statistiků nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která stoupla o 8,5 procenta, výroba pryžových a plastových výrobků s růstem o 14,6 procenta a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, která rostla o 7,1 procenta. Pokles naopak zaznamenala těžba a dobývání, a to o 13,1 procenta, tisk a rozmnožování nahraných nosičů se snížením produkce o 1,4 procenta a výroba koksu a rafinovaných ropných produktů, která se snížila o 2,3 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v březnu meziročně vzrostly o 6,5 procenta. Tržby z přímého vývozu rostly o 8,6 a domácí tržby o čtyři procenta. Hodnota nových zakázek stoupla o 10,2 procenta. Výrazněji stoupla u zahraničních zakázek, kde růst dosáhl 13,1 procenta, kdežto tuzemské zakázky vzrostly jen o 4,6 procenta. Za celé první čtvrtletí nové zakázky meziročně vzrostly o 7,9 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky se v březnu meziročně zvýšil o 3,3 procenta a průměrná hrubá měsíční mzda stoupla o 3,1 procenta na 28.542 korun. Za čtvrtletí stoupl počet zaměstnanců o 3,2 procenta a výše mzdy o 2,1 procenta na 27.234 korun.