Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srážka osobních vlaků: Strojvedoucí jel na červenou!

Autor: ČTK, mach - 
16. února 2009
20:48

AKTUALIZOVÁNO: V Paskově na Frýdecko-Místecku se v pondělí asi 1,5 km od nádraží srazily osobní vlaky. Na vině je strojvedoucí jedoucí na červenou. Zranilo se minimálně 43 lidí. Máme jejich příběhy!

Na semaforu svítila červená. Zpožděný motorový osobní vlak vyjíždějící ze stanice Paskov však kolem návěstidla projel a vyrazil po jednokolejné trati do Vratimova. V té době už z tohoto směru přijížděl další osobní vlak. Vteřiny ubíhaly, vlaky se k sobě přibližovaly, jelo v nich 200 cestujících…

V 9.10 došlo ke srážce. Nepozornost strojvůdce jedoucího z Paskova odneslo zraněním přes 40 lidí. „Jel jsem asi osmdesátkou a najednou proti mně vyjel vlak. Jel se mnou kolega, začátečník v zácviku, ale zareagoval ohromně. Stačil zabrzdit,“ popsal jízdu strojvedoucí vlaku jedoucího od Vratimova.

Druhý strojvedoucí soupravu neubrzdil. „V rychlosti 40 kilometrů za hodinu, 475 metrů za návěstidlem signalizujícím Stůj narazil do druhé soupravy,“ řekl Blesku mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Škoda činí přes 7,5 milionu korun, strojvedoucímu motoráku hrozí za obecné ohrožení až pět let vězení.


"Při nárazu jsem proletěl dveřmi v motoráku a pořezal se na hlavě," řekl Blesku Lukáš M. (24), který byl na cestě do školy v Ostravě.

Lukáš M. (24) jel do Ostravy do školy, při nárazu proletěl dveřmi v motoráku a pořezal se na hlavě Lukáš M. (24) jel do Ostravy do školy, při nárazu proletěl dveřmi v motoráku a pořezal se na hlavě | Marie Machková

23 zraněných pacientů bylo převezeno do nemocnice ve Frýdku-Místku, čtyři již byli převezeni do Městské nemocnice Ostrava, dva vrtulník transportoval do ostravské fakultní nemocnice. Další lidé jsou ještě ošetřováni.

"Jel jsem ráno do práce, ale moje cesta skončila už za Paskovem. Vůbec jsem si nevšiml, že by vlak brzdil. Náraz mě vymrštil a já se praštil do obličeje. Ještě mě čekají nějaké rentgeny," řekl Blesku pan Fiala, který má ošklivé zranění v obličeji.

Pan Fiala si při nárazu rozbil obličej Pan Fiala si při nárazu rozbil obličej | Marie Machková

Počet zraněných nemusí být vůbec konečný. "Nyní se k nám dostávají informace o dalších lidech, kteří byli zraněni, z místa odešli a postupně vyhledávají lékařskou pomoc. Nejvíce ve Frýdku-Místku. V tamní nemocnici už ošetřili 30 lidí," řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Posádka vrtulníku ošetřila dva pacienty. Jednalo se o ženu s poraněním páteře a dolní končetiny, druhým zraněným byl muž s poraněním hlavy a obličeje. Oba pacienti byli při vědomí a jejich stav byl stabilizovaný.

 

Vážně zraněný byl také strojvedoucí jednoho z vlaků. Druhý vyvázl bez zranění. "Jel jsem asi 80. Najednou se před námi objevil druhý vlak. Jel se mnou ještě kolega, který se právě zaučoval. Hned jsme začali brzdit. Jsem si jistý, že jsme udělali všechno, co šlo," řekl Blesku otřesený strojvedoucí Petr Chovančík, který jel vlakem od Vratmova.

Lidé z obou vlaků se shromáždili nedaleko nádraží, kde čekali na přistavené autobusy. "Byla to obrovská rána, měli jsme štěstí, že to nedopadlo jako ve Studénce," řekla novinářům krátce po nehodě asi šedesátiletá cestující. Dodala, že vlak, který přijížděl od Ostravy do Paskova, najednou začal brzdit. "Myslela jsem, že už jsme ve stanici a vlak začíná brzdit, pak přišla rána, padaly tašky i lidi," uvedla.

"Jeden (vlak) jel směrem z Kojetína do Ostravy. Druhý zase z Ostravy směrem do Frenštátu pod Radhoštěm," řekl mluvčí inspekce Neusar s tím, že inspekce zatím nemá podrobnější informace. Hasiči museli vlaky zajistit před požárem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání