Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Z moře vytáhli již 41 obětí osudného letu

Pátrací tým vytahuje z moře kormidlo airbusu
Pátrací tým vytahuje z moře kormidlo airbusu  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, pal, INT - 
10. června 2009
09:01

Brazilským záchranářům se podařilo v Atlantském oceánu najít již 41 obětí z osudného letu společnosti Air France, který se minulé pondělí zatím z neznámých příčin zřítil do moře. Na místo už dorazila speciální ponorka, která bude pátrat po černých skříňkách.

Černé skříňky se doposud najít nepodařilo, a proto se vyšetřovatelé soustředí především na možnost, že venkovní měřiče rychlosti zamrzly a do řídící kabiny vysílaly nepřesné údaje o rychlost letadla.

Sondy rychloměrů, nazývané Pitot, mají tvar písmene L a bývají připevněné na křídle nebo trup letadla. Rychlost a úhel letu měří senzory v přístroji pomocí tlaku vzduchu, který do Pitotu vstupuje. Sondy jsou vyhřívané, aby se předešlo jejich zamrznutí.

Příběh rodiny, která tušila katastrofu. Čtěte ZDE.

Air France zahájila výměnu starší verze sond na Airbusech A330 a A340 na konci dubna a do příštího týdne by každý ze strojů měl mít alespoň dvě nové sondy ze tří. Žádný Airbus, který ještě výměnou neprošel, prý nevzletí. Letadlo, které se zřítilo cestou z Ria de Janeiro do Paříže, nové sondy ještě nemělo. Pitoty se mění podle brazilského letectva i na Airbusu A319, který používá brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Směrové kormidlo airbusu Směrové kormidlo airbusu | AFP

K nejdůležitějším nalezeným troskám zatím patří směrové kormidlo havarovaného stroje. Na videozáběrech zveřejněných na stránkách brazilského letectva je vidět pomalované kormidlo s modrými, bílými a červenými pruhy v barvách Air France. Barvy nebyly nijak viditelně ožehnuty.

Snímky vedly odborníka letecké univerzity v arizonském Prescottu Williama Waldocka k názoru, že poškození kormidla vypadá jako boční zlomenina. "To podporuje názor, že se letadlo rozpadlo ještě ve vzduchu," řekl agentuře AP. "Pokud letadlo dopadne na hladinu celé, všechno se roztříští na malé kousíčky," dodal.

Čtěte také:

Osudný let AF 447: Rodina, jež tušila katastrofu

Muž, který pilotoval letadlo smrti

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání