Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praha 8: ODS si odhlasovala radnici za miliardu

Takhle bude vypadat Palmovka s novou radnicí a obchodním centrem v jednom. Její podobu navrhl architekt Josef Pleskot.
Takhle bude vypadat Palmovka s novou radnicí a obchodním centrem v jednom. Její podobu navrhl architekt Josef Pleskot.  (Autor: Tomáš Vrbenský)
Autor: Kateřina Kycltová, Kjak - 
24. září 2010
07:29

Tohle se vedení radnice v Praze 8 opravdu povedlo. 22 dní před volbami si schválilo stavbu nové radnice za 1,13 miliardy korun.

Stavbu i pozdější provozování komerčních prostor navíc přiklepli jediné firmě! Podle některých zastupitelů jde o jasnou korupci.

Otazníky a pozdvižená obočí do projektu vnáší hned několik nesporných faktů. Zarážející je především to, že podle některých zastupitelů Prahy 8 vedení radnice trvalo na tom, že návrh musí být schválen ještě do komunálních voleb. „Podle starosty Josefa Noska by se prý jinak ty peníze zbytečně utratily,“ okomentovala bleskurychlé schválení zastupitelka Prahy 8 Hana Francová ze Strany zelených.

Právě zelení spolu s ČSSD a TOP 09 s návrhem ve středu nesouhlasili. ODS, která na radnici od minulých voleb vládne, však i přesto návrh prosadila. „Vedení nás postavilo před hotovou věc. Ve středu to bylo vlastně poprvé, co jsme se o projektu dozvěděli něco víc,“ uvedla Francová. Další problém, kvůli kterému novou radnici někteří zastupitelé nepodpořili, je firma, která má celou věc na starosti.

V těchto místech se začne v roce 2012 budovat V těchto místech se začne v roce 2012 budovat | Tomáš Vrbenský

Výhodná zakázka pro Metrostav Development?

Je totiž jedna jediná, a to od začátku projektové dokumentace přes stavbu až po třicetiletou správu. Všechno shrábla společnost Metrostav Development. „Já v tom jasně cítím korupci,“ netají své pocity Francová.

Možná vás napadne otázka, co bude s projektem po volbách. Změní se rozhodnutí spolu se změnami na úřadě? Nemělo by. Nyní je schválena rámcová smlouva. Ta umožňuje budoucímu vedení pouze drobné změny, projekt ale zastavit nemůže…

Na jednom se přece jen všichni zastupitelé shodnou. Radnici Praha 8 potřebuje. Doposud totiž úřad sídlí v sedmi budovách. „Je to vstřícný krok vůči občanům, kteří teď najdou jednotlivé odbory úřadu na jednom místě,“ obhajoval rozhodnutí starosta Prahy 8 Josef Nosek. Na křižovatce ulic Zenklova a Sokolovská se zřejmě začne stavět už v roce 2012 s tím, že za dva roky by mělo být hotovo. Náklady se odhadují na 1,13 miliardy korun.

Kde na to Praha 8 vezme?

Stavbu podle všeho zaplatí výnosy z privatizace místních bytů. Dále se také počítá, že část nákladů se městské části vrátí z nájmu od supermarketu, sportoviště, kulturního zařízení, obchodů nebo restaurací. Ano, to všechno totiž v nové radnici najdete.

max898 ( 25. září 2010 12:05 )

Jo no , to pání z ODS Rathovi jeho pracovnu hned vytknou , ale že oni budou mít radnici za miliardu to se nepochválí k tomu je možná dodat jen jedno ,, Koalice rozpočtové odpovědnosti,, Už to začíná být uplně vtipné jak si z těch lidí dělají srandu.

gogo ( 24. září 2010 20:49 )

Za půl miliardy se postaví, půl miliardy si rozdají. Tak to bylo je a bude...Ale vy chudí nezáviďte. Vy si utáhněte opasky !

almrmr ( 24. září 2010 14:27 )

to jste vážně tak zabednění nebo Vám to ještě nestačilo.Zase si zvolte ty samé zrůdy.

zada ( 24. září 2010 13:57 )

Prosím Vás, jen si poslechněte "hlasy" lid - kde se nasoukal Metrostav, taqm to smrdí korupcí a skandály kolem staveb..., už je to pomalu jejich "vyzáž". To víte kapitalismus je tvrdý, a menagament se musí zplatit. Dělníky pomalu nemaj, takže toho státu moc nevrátí. "Zlatí hoši" z Metrostavu i to stejně jen "překoupí" a postaví to subky (neboť Metrostav "výrobní pracovní sílu " nemá!!!, subky pak ve finále - samozřejmě , že na základě "porušení" smlouvy oškubou, jak mají zvykem na všech stavbách... No a páni zastupitelé než skončí tak si třeba pomůžou.... Není nad to si pomáhat občané, že??? Tak páni zastupitelé, budoucnost jste naplánovali i těm dalším... nejen sobě... Šup s Vámi do Vltavy.

vetmar ( 24. září 2010 12:22 )

Takto se šetří.Jen jděte pěkně k volbám a volte.Pak se vám pěkně vysmějí.

Zobrazit celou diskusi