ONLINE CHAT
Dobrý den. Čím je způsoben klasický "pach" při příchodu na krytý veřejný bazén? Znamená to něco špatného? (Eliška)
Foto
Viz odpověd o volném a vázaném chloru.
Dobrý den, chci začít chodit plavat s dítětem do plaveckého klubu. Podle čeho poznám, že voda tam je zdravotně nezávadná? (Yveta)
Foto
Dejte na vlastní pocit z návštěvy daného klubu. Pokud jste na rozpacích, nechte si ukázat protokoly o kvalitě vody. Dobrý provozovatel vám je jistě dá k nahlédnutí.
Dobrý den. Často se setkávám s pojmem volný a vázaný chlor. Prosím, můžete mi vysvětlit rozdíl? Děkuji. (Alebert)
Foto
Volný chlor vodu dezinfikuje, oxiduje nečistoty, nezapáchá a nedráždí. V normou daných koncentracích nemá pro lidský organismus škodlivý účinek. Vázaný chlor vzniká reakcí volného chloru na vnesené nečistoty obsahující dusík (pot, moč apod.). Vázaný chlor má také desinfekční účinek. V bazénové vodě je tvořen zejména chloraminy. Právě chloraminy mají za důsledek většinu negativních jevů jako je zápach, pálení očí, vysušování pokožky.
Dobrý den, lze udržet čistou vodu v bazénu bez elektřiny? Teprve plánujeme bazén na zahrádku, kde není elektřina. Voda je pitná z řádu. Děti ve věku 1-4 roky. Děkuji za odpověď. Už se těšíme na září a další kurz v Juklíku.(Lucie)
Foto
Bez cirkulace to nepůjde. Také se na vás těšíme.
Co si myslíte o používání modré skalice? Děkuji(Hana)
Foto
Modrá skalice se používala v minulosti. Nyní je jí zakázáno používat, protože se jená o jed.
Dobrý den, jsem těhotná a nechci ani teď ani pak s malým dítětem do chlorovaného bazénu. Pořídili jsme si proto větší nafukovací, do kterého dáváme pouze čistou vodu. Každý třetí den ale musíme vodu vylít a bazén důkladně vyčistit. Neexistuje nějaká šetrnější chemie, nějaká tabletka, která by nevadila malému dítěti tolik jako chlor? Děkuji, přeji pěkný den(Monika )
Foto
Ve vodě z řadu je také nějaké množství chloru, který vyhláška připouští. Vypouštění je asi to nejlepší. Nějaká zázračná, naprosto šetrná chemie nám není známá.
Dobrý den, musím upravovat PH vody, když bazén napouštím z vodovodního řadu?(Kamil)
Foto
Záleží na dodavateli. V různých částech ČR je pH různé, ale pravděpodobně bude nutné pH o něco snížit.
Je slaná voda opravdu pro plavání kojenců lepší? Je bez přítomnosti chloru? Zvažuji kam se svým miminkem od září chodit plavat. Mohu se rozhodovat mezi 2 kluby s rozdílnou úpravou vody. Děkuji. (Marika)
Foto
Není lepší ani horší. Rozhodující je, jak se provozovatel o bazény stará. Slaná voda není o nepřítomnosti chloru. Elekrolýzou soli vzniká opět chlornanový aniont se všemi důsledky, se všemi nepříjemnými doprovodnými jevy, jako u chloru.
Dobrý den. Jaké jsou normy v Česku pro vodu (pro kluby), kde plavou kojenci? Jsou srovnatelné s evropským měřítkem nebo jsou mírnější? Děkuji za odpověď. (Pavel)
Foto
V okolních zemích jsou normy srovnatelné. Rozhodně u nás není vyhláška mírnější. V tomto směru je péče o vodu v ČR na vysoké úrovni. Aktuální vyhláška je 97/2014Sb.
Dobrý den. Prosím, co se děje v krytém veřejném bazénu s vodou , když přeteče do přelivového žlábku? (Šárka M.)
Foto
Zpravidla končí v akumulační jímce, ze které se pak čerpá přes úpravnu zpět do bazénu.
Dobry den,jak dlouho po vliti vlockovace do bazenu 10m3 se muzeme jit koupat.Deti maji 4 a 1 rok..Dekuji(Ales)
Foto
Počkejte několik minut, ale v zásadě se můžete koupat ihned. Děti alespoň vločkovač okamžitě rozptýlý.
Mame bazen teplota 28-29 st davame savo kontrolujeme ph a bazen zelena. Je velky 8*3 m a hloubka90cm az 1,7 m(Kristina kopackova)
Foto
odpověď viz výše
prosím o odpověď : mám pro vnuky jen nafukovací bazén...jakou používat chemii pro malé děti. věk dětí je : 2roky...6 a 9 let.....(Fojtíková)
Foto
Jedná-li se o nafukovací dětský bazén, vodu raději večer použijte na zalévání a napusťte jej novou.
voda vydrží 2 dni, v týchto teplách je zelená velmi rýchlo, čo s tým , máme pieskový filter(dana)
Foto
Nevíme o jak velký bazén se jedná. Řasy vznikají ve zvýšené míře v tomto teplém počasí. Je potřeba měnit vodu, udržovat správné pH a případně použít další postupy viz výše.
Dobrý den, máme bazén (cca 13 kubíků) napuštěný vodou ze studny.. Drobný prach tam máme, po použití vločkovače se to zlepšilo. Bohužel ze studny se už nesmí čerpat voda, tak vozíme vodu z domova, přesto se nám v posledních dnech voda zakalila - přijde mi, že začíná zelenat. Lijeme tam savo do bazénu, ve filtraci máme uv-lampu, v čem může být problém? Děkuju(Lea)
Foto
Asi je problém v teplotě vody, která v těchto teplých dnech má na svědomí zvýšený výskyt řas. Upravte pH na 6,5 - 7,0. Není-li pH ve správné hodnotě, chlor ze sava není účinný. Čím nižší pH, tím vyšší účinnost chloru. Účinnost chloru při pH 4 je cca 100%, avšak při pH 8, jsme jen na 20%. Kyselá voda pro pokožku není ideální, proto se držte výše uvedeného rozmezí.
Dobrý den, mám bazén s nafukovacím prstencem, ale dno zelená a je strašně kluzké co s tím mohu dělat. Děkuji(Zdeněk)
Foto
Zkuste bazén přechlorovat nebo použít nějaké algicidní činidlo.
UŽ DELŠÍ DOBU MÁME V BAZÉNU VODU JAKO MLÉKO.NEPOMÁHÁ ANI VLOČKOVAČ ANI SAVO. PH JE V POŘÁDKU. CO S TÍM_?(MILAN STEHLÍK)
Foto
Na dálku to jde těžko, ale pokud se jedná o opravdu bílé a nikoliv jiné zakalení, jde nejspíše opředávkování vločkovače. Savo nepomůže.
Od kolika měsíců můžu vzít kojence na veřejné koupaliště a koupat ho tam v brouzdališti? Hrozí nějaké nebezpečí? (hana)
Foto
Vyhláška říká, že děti do jednoho roku věku nesmí do bazénu, nejedná-li se o bazén pro kojence a batolata. Já bych brouzdaliště na veřejném koulišti neriskoval. Možná je lepší napustit mu vaničku.
Dobrý den, uvažujeme o vybudování nového bazénu, rozměr přibližně 8m*4m.a nemůžeme se rozhodnout o úpravě vody. V poslední době nám je hodně doporučována slaná voda, s tím, že je mnohem méně náročná na úpravu vody a potažmo i levnější než úprava chemií. Můžete mi prosím sdělit Váš názor? Ještě bych chtěla podotknout, že jsme opravdu velmi časově vytížení a proto hledáme co nejméně náročný způsob údržby i když je mi samozřejmě jasné, že určitý čas údržbě věnovat musíme. Předem velice děkuji za odpověď Burešová(hana.bs@seznam.cz)
Foto
Slaná voda není méně náročná na úpravu. O vodu se budete muset starat, ať už bude technologie jakákoliv. A starat se hodně, protože voda je "živý" organizmus. Osobně se kloníme k lety prověřené chlorové úpravě.
Celé léto se potýkám s vysokou úrovní volného (min. 5 mg/L) i vázaného chloru. Provádím pouze běžnou údržbu (1 tableta 3 v jednom) ve skimeru. Nepřidávala jsem Savo ani chloršok. Také neustále zápasím s nízkým pH. Voda je sice krásně čistá, ale nevím, zda je vhodná ke koupání. Velikost bazénu je 6x3x1,5 m. Mnohokrát děkuji za radu.(Dana Kokošková)
Foto
Jedná se opravdu o vysokou hodnotu volného chlóru. Základním stavebním kamenem je upravit pH, alespoň na hodnotu 6,5. Chlorová tableta nemusí být ve skimmeru po celou dobu, vyndejte jí a nechte bazén cirkulovat. Hodnoty chloru se zejména v tomto počasí rychle sníží.
Dobry den, predem se omlouvam, ze nemohu psat s diakritikou. Pred zacatkem veder sem mel vodu v bazene pruzracne cistou. Postupne jak se voda ohrivala se zacala kazit. Pravidelne sem davkoval bazenove savo, ale nepomohlo. Dnes ma voda 28°C a voda je zelena a zakalena. Koupil jsem tedy Chlor shock a filtruji, nicmene vysledek neni o moc lepsi, ba skoro zadny. Mate nejakou radu jak na to? PH je v normalu. Dekuji Martin(Martin)
Foto
Záleží na tom, jaké množství chlorshocku bylo použito. Dobré je, že pH je v normě. Můžete použít algicid. Ale pokud už je ve vodě chemie moc a nic nepomáhá, je lepšín vodu vyměnit. Abyste neměl v bazénu chemický koktejl.
Vždycky jsme koupali děti v létě v malém bazénku, nebo v neckách, teď snaže vadí, že voda v bazénku zůstává několik dní. Je to opravdu nebezpečné?(marie)
Foto
Opravdu může být. Necky se napustily čistou vodou a večer se z ní zalévalo. Ráno se napustila voda nová. Takže žádné velké riziko. Jedná-li se o běžný udržovaný bazén s filtrací, stačí postupná obměna vody.
Jak udržovat čistotu vody v obyčejném plastovém zahradním bazénu bez filtrace? Hodí se nějaké bazénová chemie? Jak často měnit vodu v bazénu?(Aleš)
Foto
To je v tomto teplém počasí naprosto základní otázka. Používejte běžnou bazénovou chemii na základní úpravu pH a chloraci. Ale bez cirkulace a filtrace se při zatížení koupajícími lidmi voda může zkazit klidně za jeden den. Vodu měňte, tak často, jak je to možné.
Dobrý den může se dávat do bazénu sůl ? (Lukáš )
Foto
Můžete, otázka je, proč to dělat. Máte-li vodu v pořádku, je zbytečné do ní dávat další chemikálii.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co způsobuje občasně do bíla zakalené proudění vody s výtokové hadice od pískové filtrace zpět do bazénu Děkuji (Milan)
Foto
Od stolu těžko posoudit daný stav. Především musí být pískový filtr pravidelně proplachován. Bílé zakalení může způsobovat zvýšené dávkování vločkovače.
Dobrý den, chceme si pořídit bazén s tzv. mořskou vodou. Jaká jsou rizika pro alergiky, je nutné používat i chemické prostředky? Děkuji za odpověď.(krat5)
Foto
Rizika pro alergiky jsou o něco menší než u "klasického" chlorového bazénu. Další chemické prostředky (úprava pH, vločkovač) asi používat budete. Jedná-li se elektrolýzu slané vody, dostene se vám do vody volný chlór jako při normálním dávkování.