ONLINE CHAT
Od kterého věku lze hovořit o hyperaktivitě, kde ji diagnostikovat a kam se obrátit o pomoc, když je potvrzena?(Tereza)
Foto
HYPERAKTIVITA JE JEDEN Z PŘÍZNAKŮ. POKUD BY MĚLA BÝT DIAGNOSTIKOVANÁ ADHD, TAK JE VHODNÉ V PŘEDŠKOLNÍM VĚKU NAVŠTÍVIT PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKOU PORADNU A URČIT, ZDA JDE O NEZRALOST MOZKU ČI ADHD. POKUD JE HYPERAKTIVITA VÝRAZNÁ A OBTĚŽUJÍCÍ VE ŠKOLKOVÉM VĚKU, TAK JÍT DO PPP JIŽ DŘÍVE A SPOLUPRACOVAT SE ŠKOLKOU. DĚKUJI VŠEM ZA DOTAZY. PŘEJI KRÁSNÝ VÍKEND, BROŇA KRAJÍČKOVÁ
Dobrý den,prosím vás ,múže být dítě s ADHD nepzorné,neklidné,ale i rychle se unaví a je spavé? Děkuji (Marta)
Foto
ANO, U TĚCHTO DĚTÍ JE HODNĚ BLÍZKO HRANICE HYPERAKTIVITY A ÚNAVY. JE POTŘEBA TO VYPOZOROVAT.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co je příčina neposednosti a třeba i omezeného prahu strachu, divokosti. Jak s takovým dítětem zacházet, dát mu na zadek nebo domluva? Někdy nepomáhá nic a dítě si prosazuje svou a začne hned moc brečet a není k utišení. Děkuji za odpověď Olina (Olina)
Foto
JAK JSEM JIŽ VÝŠE PSALA DĚTI ŽIJÍ V MAGICKÉM SVĚTĚ DO 7 LET. NĚKTERÉ VÍCE, NĚKTERÉ MÉNĚ. JE POTŘEBA VOLIT AKTIVITY ADEKVÁTNĚ VĚKU A TOMU, CO DÍTĚ ZVLÁDNE. HYPERAKTIVITA ČASTO VZNIKÁ Z PŘETÍŽENÍ DÍTĚTE.
Dobry den, mame 7 letou holcicku, ktera k veceru kdy ma jit spat (mezi 7 a 8 hodinou) zacina stavkovat ze odmita spat sama ve svem pokojicku ikdyz ji to pred tim vubec nevadilo. Doprovazi to krik a zadne domlouvani nepomaha. V prubehu dne je jinak hodna. Pokud usne tak ji z obyvaku preneseme do pokojicku a ona v noci po probuzeni prijde za nama. Dela to posledni 3 mesice. Mame jeste 14 mesicniho chlapecka a pozornost se snzime venovat obema stejne. Dekuji.(Pavel)
Foto
PSYCHOLOGOVÉ UVÁDĚJÍ, ŽE JE NORMÁLNÍ, ŽE DÍTĚ DO 9 LET CHCE SPÁT S RODIČI. MŮŽE SE VŠAK JEDNAT O TO, ŽE ZAČALA TŘEBA CHODIT DO ŠKOLY A V SOUČASNOTI SAMA NEZVLÁDÁ NÁPOR, MÁ STRACH A POTŘEBUJE POCIT BEZPEČÍ U RODIČŮ......
Můj syn si velmi rád hraje na toaletě a už několikrát jsem ho přistihla jak zkouší své výkaly. Zkoušela jsem mu to zakazovat, ale nedá si pokoj. Jak toto řešit?(Pavlína )
Foto
TADY BYCH VYHLEDALA DĚTSKÉHO PSYCHOLOGA A ŘEŠILA BYCH PROČ TO DĚLÁ.
Jaké jsou základní příznaky dětí s ADHD. A jak je nejlépe "léčit" ?(KájaK)
Foto
HYPERAKTIVITA, IMPULZIVITA, PORUCHA POZORNOSTI, PORUCHA PAMĚTI, EMOČNÍ LABILITA, PORUCHA ŘEČI, PORUCHA MYŠLENÍ, PORUCHA VNÍMÁNÍ A MOTORIKY. NEJLÉPE JE LÉČIT ADHD KOMPLEXNĚ, PODLE TOHO, KTERÝ PŘÍZNAK PŘEVAŽUJE. POKUD JE PORUCHA ŘEČI, TAK SPOLUPRACUJEME S LOGOPEDEM, POKUD PSANÍ, TAK PODPORUJEME GRAFOMOTORIKU ATD..
Dobrý den. Od 3 let věku našeho syna víme, že má ADHD. Paní doktorka od té doby tvrdí, že postupem času (mezi 8-10 rokem) se některé příznaky zlepší - zmírní. Nyní je synovi 9 let a jeho neposednost, snaha na sebe neustále upozorňovat a další se zatím nelepší. Navíc je velmi úzkostlivý. Např. jakékoliv, byť bezbolestné, vyšetření u lékaře, je noční můrou pro všechny zúčastněné. Navíc občas, po pro něj negativním - emotivním prožitku, mívá záchvaty úzkosti (třes, zvracení). Je opravdu šance, že se tyto věci zlepší? Předem děkuji za odpověď.(Lenka)
Foto
ZÁLEŽÍ JAK TO ŘEŠÍTE, CO JSTE ABSOLVOVALI.NEBO ZDA TRPĚLIVĚ VYČKÁVÁTE. UPŘÍMNĚ, ŽÍT S NÁLEPKOU ADHD OD 3 LET NIKOMU NA KLIDU NEPŘIDÁ.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde je hranice mezi "nezbedností" a hyperaktivitou.Děkuji(Martina)
Foto
TU HRANICE ASI STANOVILI UČITELÉ. ZDA DÍTĚ DĚLÁ ÚKOLY A POSLOUCHÁ VE ŠKOLE NEBO NE :-)ALE JE TO TAKÉ NA VAŠEM VYHODNOCENÍ.
Dobrý den.Mám syna 10 let má problémy ve škole,když mu někdo něco udělá on to oplatí.Třeba hozená bota do koše a hned je poznámka na světě.Stále ale vetšina dětí dostává poznámky když holky žalujou.Byl v poradně a tam řekli že je to normální kluk.Chtěl jít na šachový turnaj p.učitelka mu to zakázala protože vyrušoval.Už říká že do tehle třídy nechce chodit p.učitelka je tahá za vlasy,uši a tváře.Co stím?Děkuji(Jiřka)
Foto
PROMLUVTE S UČITELKOU, ŘEDITELEM NEBO ZMĚŇTE ŠKOLU. VYPADÁ TO, ŽE UŽ DOSTAL NÁLEPKU ZLOBIVCE A TO STOJÍ ZA ZVÁŽENOU. DÁT MU POCIT VAŠÍ PODPORY A OPORY.
Dobrý den, máme doma kluka, 6,5 roku, chodí do 1. třídy, skvěle se učí a je moc šikovný a chytrý. Ale problém je, že neví co se svojí energií, pořád skáče a běhá. Hodně sportuje, ale pohyb ho takřka neunaví. Máme problém, že neposlechne ani na křičení. Máme k němu ještě 9ti měsíční holčičku a já dost náročnou práci a tak velmi často "bubláme". Večery bývají k nepřežití. Nyní se ve škole chytil kamarádů a dost zlobí (bojím se připustit si, že šikanují) spolužáky. Při tom má děti rád. Trochu je problém, myslím, že je prakticky o rok mladší než kamarádi a nechá se snadno navést na neplechu a neuvědomí si následky. Přestože je velmi sportovně nadaný, tak zlobí tělocvikářku, která si s jejich partičkou neví rady. No, když to po sobě čtu, tak vlastně nevím, co chci poradit(Václav Kovařík)
Foto
PROSPĚLO BY MU VÍCE MUŽSKÉHO ELEMENTU. NE BY MĚLO ZNAMENAT NE A ANO ANO. ZA KAŽDÉ SITUACE A TO MY ŽENY OBČAS NEUMÍME A Z NE VZNIKNE ANO A U DÍTĚTE, HLAVNĚ U KLUKŮ VZNIKNE CHAOS V HLAVĚ. MUŽI POUŽÍVAJÍ LOGICKOU HEMISFÉRU ČASTĚJI A POTŘEBUJÍ ŘÁD A JASNOST.
Lze rozeznat hyperaktivitu u deti do dvou let nebo se jedna jen o temperamentni dite. Existuje nejaka chytra knizka, jak zvladnout "zivejsi" dite? Zkousim vse a zatim jsem ztracena. Nerada chodim mezi lidi, aby se o diteti nevyjadrovali jako o nevychovanci. (Radka)
Foto
KNIH JE SPOUSTA, JEN NAJÍT TU PRAVOU :-)DOCELA ZAJÍMAVÁ VLAŠTOVKA JE VÝCHOVA NEVÝCHOVOU, RESPEKTOVAT BÝT RESPEKTOÁN, VÝCHOVA LÁSKOU. ČLOVĚK MUSÍ POCHOPIT PRINCIPY A ZAČÍT CHTÍT PRACOVAT NA SOBĚ.
Mame vnucku,která doma neposedí,vrtí se na židli,vyžaduje více pozornosti než druhé děti,když je pokáraná,tak to nemůže pochopit,své sourozence dvojčata dost nesnáší,někdy jim ubližuje,když není po jejím.Má záchvaty zlosti a když jí to přejde,je jako mílius.Chodí do 3. třídy ale ve škole se trochu krotí. Moc děkuji za odpověd.Přeji krásný den.(Anna Delingerova)
Foto
JÁ BYCH POUŽILA ČÁST VAŠÍ VĚTY,VYŽADUJE POZORNOST. KDYŽ SE VZTEKÁ A RUŠÍ, TAK JI MÁ. MÁ OPRAVDU DOST POZORNOSTI, KDYŽ JE HODNÁ?
Na vašem webu jsem četla že považujete tablety za spíše škodlivé pro rozvoj normálních zdravých dětí - myslíte opravdu že jejich používání může mít negativní vliv na rozvoj jemné motoriky apod?(Lasová)
Foto
MYSLÍM SI, ŽE BY SE MĚLO VYUŽÍT TOHO, ŽE DÍTĚTI ZRAJÍ DRÁHY, KTERÉ OVLIVŃUJÍ JEMNOU MOTORIKU. JE POTŘEBA TO ROZVÍJET. VRCHOLEM PRO DĚTI JE NAUČIT SE ČÍST, PSÁT A POČÍTAT. U TOHO JE KLÍČOVÁ JEMNÁ MOTORIKA RUKY, OČÍ,JAZYKA. TY SE NAVZÁJEM OVLIVŇUJÍ. TO SE DĚJE, DNES S ODKLADY ŠKOLNÍ DOCHÁZKY DO 8 LET. JSOU UŽ STUDIE, ŽE PRÁVĚ TABLET TOTO TRVALE NEROZVÍJÍ. TABLET VIDÍM JAKO KOMPENZACI ANI NE NÁPRAVU DYSFUNKCÍ. ROZUMNĚJŠÍ MI PŘIJDE POČÍTAČ S MYŠÍ, POKUD BYCH HO CHTĚLA ZAŘADIT DO MULTISENSORICKÉHO UČENÍ.
Skutecne se da na detech napr. s poruchami pozornosti neco poresit rehabilitaci, neni to spis zalezitost pro psychology?(Petr Hudecek)
Foto
SLOVO REHABILITACE V KONCEPTU PRÁCE S DĚTMI S ADHD SKRÝVÁ NEJEN FYZIOTERAPII, ALE I PRÁCI PSYCHOLOGŮ, SPEC. PEDAGOGŮ, PSYCHIATRŮ, LOGOPEDŮ, RODIČŮ, UČITELŮ, V CENTRU DĚNÍ JE DÍTĚ. VZHLEDEM K TOMU, ŽE U TĚCHTO DĚTÍ JE PORUCHA VNÍMÁNÍ A MOTORIKY, TAK JE FYZIOTERAPIE OPODSTATNĚNÁ A NĚKDY I KLÍČOVÁ. POKUD DÍTĚ NEBUDE DOBŘE VNÍMAT SVÉ TĚLO S PROBLÉMY UDRŽÍ POZORNOST.
Dobrý den naše sedmiletá holčička je velice žívá,máme jeji roztžitosti spíše krotit nebo tolerovat?občas zakřičí bezdůvodně a z ničeho nic!i přes neustále opakování že to vhodné není má potřebu to udělat...je to normální?(Apinka)
Foto
ZÁLEŽÍ, ZDA JÍ TO BRÁNÍ V JEJÍM ROZVOJI A BEZPEČNOSTI. DO 7 LET SE ŘÍKÁ, ŽE DĚTI ŽIJÍ V MAGICKÉM SVĚTĚ. MÁM POCIT, ŽE I TATO HRANICE SE POSUNULA. OTÁZKOU JE, ZDA VÝKŘIK NENÍ Z JEJÍHO MAGICKÉHO SVĚTA?
Dobrý den, je zřejmé, že práce s dětmi s hyperaktivitou a jinými poruchami chování je běh na dlouhou trať... V jakém časovém horizontu lze pozorovat první trvalejší "výsledky" správně vedené terapie ? Jaká je minimální frekvence cvičení doma s ohledem na výkyvy nálad, energie apod. u těchto dětí. Děkuji a zdravím :-). (Gabriela J.)
Foto
FREKVENCE NÁVŠTĚV JE 1X/TÝDEN NEBO 1X/14 DNŮ. DELŠÍ PAUZY HLAVNĚ NA POČÁTKU TERAPIE NEJSOU DOBRÉ. ČASOVÝ HORIZONT. JE POTŘEBA POČÍTAT MIN. 3. MĚS. SPÍŠE 6. MĚS.. ZÁLEŽÍ TAKÉ JAK SPOLUPRACUJE DÍTĚ A RODINA. TERAPIE TRVÁ CCA 50-60 MIN..
Dobrý den, pozná se hyperaktivita už u malého dítěte okolo 18 měsíců? Syn má potvrzenou hyperaktivitu a když byl malinký tak byl sice hodně "živý", ale malá dcera je ještě mnohem divočejší. Je tedy předpoklad,že budu také hyperaktivní.? Děkuji Romana (Romana)
Foto
JSOU PRÁCE, KTERÉ POUKAZUJÍ NA JISTÉ PROJEVY V KOJENECKÉM A BATOLECÍM VĚKU. JÁ JSEM V TOM OPATRNÁ. PROTOŽE MOZEK ZRAJE A NEUSTÁLE SE VYVÍJÍ. SPÍŠE TO CHCE ZKOUMAT, PROČ JE HYPERAKTIVITA U OBOU DĚTÍ.
dobrý den, narodil se nám předčasně (36. týden) chlapeček. Nyní jsou mu 3 měsíce, rehabilitační sestra diagnostikovala hypertonii s tím, že pokud nebudeme cvičit, hrozí mu hyperaktivita... Je tomu skutečně tak? (ivana)
Foto
NEVIDĚLA JSEM VAŠEHO SYNA. OBECNĚ. TO, ŽE SE NARODIL PŘEDČASNĚ MU DÁVÁ PRÁVO ODEČÍST SI BIOLOGICKÝ VĚK A DÁT MU ČAS DOZRÁT JEMNÝM ZACHÁZENÍM TŘEBA HANDLINGEM. NENÍ VHODNÉ PLAVÁNÍ. BOHUŽEL, MÁM ZKUŠENOST, ŽE PREVENTIVNĚ PROVÁDĚNÁ VOJTOVA METODA BYLA SPÍŠE NA ŠKODU. ZNOVU ZDŮRAZŇUJI PREVENTIVNĚ.
Dobry den: Ten uvodni clanek, je presne na naseho syna, krom ty skoly tam jeste nechodi. Co snim. Dekuji(Barborka)
Foto
AYCH NĚCO ODPOVĚDĚLA ROZUMNĚ, TAK JE TO MÁLO INFORMACÍ. NEVÍM, JAKÉ MÁ DRŽENÍ TĚLA, CO ZVLÁDNE. JAK JE NA TOM JEMNÁ MOTORIKA ATD..
Dobrý den, mám doma 8měsíčního chlapečka. Je neposeda, pořád vyžaduje pozornost. Má otázka je, zda i u tak malého dítěte, jde poznat jestli je nebo bude hyperaktivní dítě? Děkuji za odpověď.(Bobina)
Foto
JE BRZO DÁT NÁLEPKU HYPERAKTIVITY. TADY BYCH HLEDALA PROČ JE NEPOSEDA. TO, ŽE VYŽADUJE POZORNOST JE V POŘÁDKU. JE INTELIGENTNÍ A CHCE SE ROZVÍJET V BEZPEČÍ SVÉ MÁMY.
Dobry den, muze se hyperaktivita tykat i spanku, tzn. že malá méně spí a když už, tak se pořád budí? Děkuji. (Karel )
Foto
ANO, MŮŽE. JE VŠAK POTŘEBA VYLOUČIT ZEVNÍ RUŠÍCÍ VLIVY.
Dobrý den, o rehabilitaci dětí s hyperaktivitou jsem nikdy neslyšela. Jak probíhá a do jaké míry je účinná a trvalá? Děkuji(Michaela)
Foto
U TERAPIE VYUŽÍVÁM ZNALOSTÍ PSYCHOMOTORICKÉHO VÝVOJE A ZNALOSTÍ FUNKCÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU. OVLIVŇUJE SE VNÍMÁNÍ, JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA. KDYŽ DÍTĚ NĚCO ZVLÁDNE A ROZVINE, PAK JE TO TRVALÉ.O ÚČINNOSTI BY MĚLI PSÁT RODIČE, KTEŘÍ TERAPII ABSOLVOVALI. METODIKU MÁM OVĚŘENOU VÝZKUMEM.
Dobry den.Mam 2,5 letou holcicku je hrozne divoka,beze strachu vsude vleze u pohadek,ani u jidla nevydrzi v klidu porad je v akci.Pro nas jako rodice je to velice narocne protoze mame starsi dceru s Dmo ktera je zase klidna,sedet vydrzi u pohadek hodiny.Nejednou bych se musela rozpulit abych stacila obe deti najednou.Jedna sedi v obyvaku,a druha na druhem konci bytu vyvadi kdovi co...Clovek nikdy nevi co opet provede...Je to jeste zlobeni nebo hyperaktivita.Dekuji za odpoved.(Schmidtiel)
Foto
TADY TO VIDÍM SLOŽITĚJI(VZTAHOVĚ) V SOUVISLOSTI SE STARŠÍ SESTROU A NÁROKY NA VÁS JAKO MATKU.
Dobrý den, má ADHD nějakou souvislost s intelektem?(Saša P.)
Foto
NEŘEKLA BYCH. JSOU DĚTI S VYSOKÝM IQ, ALE I S PRŮMĚRNÝM A PŘESTO MAJÍ DG. ADHD.
Dobrý den, ví se, jak ADHD vzniká? dá se tomu předejít nějak v těhotenství například? Vystříhání se konzumace nejakého jídla, stresu? Děkuji za odpověď(Monika)
Foto
PŘESNĚ SE TO NEVÍ. TEORIÍ JE SPOUSTA, ALE ŽÁDNÁ NEBYLA POTVRZENA. V TĚHOTENSTVÍ PROSPÍVÁ BĚHEM DNE SI UDĚLAT KLID, ABY PLOD MĚL PROSTOR NA POHYB.V ŠESTINEDĚLÍ PŘIZPŮSOBIT CHOD RODINY KOJENCI. A VŽDY MÍT NA PAMĚTI, ŽE NĚKDY MÉNĚ ZNAMENÁ VÍCE.
Jak u takového dítěte probíhá terapie.(Hudečková)
Foto
TERAPIE JE ČLENĚNA DO NĚKOLIKA ČÁSTÍ, TAK ABY DÍTĚ ZAUJALA. SOUČÁSTÍ JE RITUÁL, KTERÝ JE PŘI KAŽDÉ TERAPII. DÁLE TO PROBÍHÁ, ŽE NĚJAKÝ ČAS PRACUJI JÁ A DÍTĚ SI UŽÍVÁ, PAK PRACUJI SPOLEČNĚ S DÍTĚTEM A PAK JE HRA, KDY VŠE, CO JSME PODPOŘILI ZAPOJÍME POZITIVNÍ FORMOU DO FUNKCE.
Dobry den, take mame doma velmi aktivniho kluka, ktery ma i sluchovou vadu, sam si nikdy nehral, satle vyzaduje pozornost, ale nestezuji si, beru to, jako ze tak to je. Take mi prijde, ze hodne veci znici, je hlucny a dost neporadny. Jsou mu 4 roky a 8 mesicu. Myslite si, ze uz by se dalo v poradne zjistit, jestli je hyperaktivni a jak se to zjistuje? Dost lidi mi reklo, ze je, ne ucitelka, spise rodice a pediatricka, ale ro mu byli 2 roky. Ja si ale stale nejsem jista, proto bych to rada vedela. Dekuji.(Evina)
Foto
TADY BYCH SPÍŠE VIDĚLA PŘÍČINU VE SLUCHOVÉ VADĚ A TAM BY MOŽNÁ PROSPĚLO ZAPOJIT JINÉ SMYSLY. TŘEBA HMAT, KTERÝ BY MU DAL ZPĚTNOU VAZBU A DOPLNIL SLUCH.
Dobrý den,mám takové dítě,teď je mu 12 let a dva roky bere Strateru,která mu dobře zabírá.Jaký je Váš názor na tento lék?Děkuji M.(Monick)
Foto
K MEDIKACI SE STAVÍM JAKO K POSLEDNÍ MOŽNOSTI. JE NUTNÉ MÍT K TOMU PÁDNÝ DŮVOD. V PŘÍBALOVÉM LETÁKU JSTE SI PŘEČETLA VEDLEJŠÍ ÚČINKY. POKUD BY SYN MĚL PROBLÉM S RŮSTEM, PŘÍJMEM POTRAVY ATD., TAK BYCH HLEDALA JINÉ ŘEŠENÍ.
Dobrý den, asi to není úplně k tématu, ale náš téměř 4letý syn v poslední době neustále kvičí ,kňourá a vzteká se kvůli každé blbině co není podle něj. Co s tím? Zkoušeli jsme již všemožné (ignorovat, změnit místo, výhrůžky, i studenou sprchu- ta docela zabrala).(lucie)
Foto
ZKUSTE VYSLEDOVAT, PROČ TOMU TAK JE. ZDA NENÍ PŘETAŽENÝ, JAK TO VYPADÁ VE ŠKOLCE, CO SE ZMĚNILO V RODINĚ.U NĚKTERÝCH DĚTÍ POMÁHÁ ZRCADLENÍ, ŽE SI S NÍM ZAKŃOURÁTE, ZAVZTEKÁTE A PAK SI ŘEKNETE, ŽE SE MÁTE RÁDI, I KDYŽ SE V DANOU CHVÍLI NECHOVÁTE ZROVNA IDEÁLNĚ.
Dobrý den, mám 12.letého syna s ADHD, navíc těžký ekzematik, celiak a četnými potravinovými alergiemi. Užívá nalcrom , je na bzl dietě. Syn má poruchu dysortografie. Je hodně nadaný ve výtvarné výchově, perfektní v analýze, v 1.tř. iq 132. teď nastoupila puberta a začíná se hodně uzavírat do sebe, navíc ho omezuje bzl dieta v ohledu k vrstevníkům. Je to moc hodný kluk, se stavebnicí a kreslením vydrží i 4hodiny sám bez problémů. problém je pouze občas v chování jako takovém, že "rýpe" o druhých dětí či sourozenců. Tápu zda se toto řadí k adhd či je to pouze jeho "pubertální nálada". Ve škole lítá pouze v čj a aj, má reedukaci ve škole, připravujeme se spolu , je pod dohledem. Jinak je to zlatý kluk, který v domácnosti pomáhá, je hodný a ohleduplný k lidem, jen občas ulítne. Mám tři syny, všichni klidní a pohodoví, problémy řešíme otevřeně.. Přejde toto období rýpání? Děkuji za odpověď(Radka76)
Foto
PUBERTA JE TĚZKÉ OBDOBÍ PRO KAŽDÉ DÍTĚ. TADY ZÁLEŽÍ, ZDA SE VÝŠE UVEDENÉ CHOVÁNÍ OBJEVOVALO JIŽ DŘÍVE, TŘEBA V MENŠÍ MÍŘE.
Dobrý den. Syn má ADHD.. (7). Zmirni se stavy věkem?(Lída.K)
Foto
ANO, S VĚKEM SE ZMÍRNÍ PŘÍZNAKY.