Michael pocházel z devíti sourozenců a svou hudební kariéru zahájil již jako malé dítě. Počátkem 60. let jeho starší bratři vystupovali v sourozenecké skupině a Michael se k nim přidal v roce 1964. Brzy se stal jako nejmladší leadrem skupiny The Jackson 5.

Mezi největší Jacksonův hudební počin lze považovat vynález speciálního kroku v tanci. Divák má pocit, že tanečník kráčí vpřed, ve skutečnosti ale kráčí pozpátku – Moon walk (měsíční chůze). Nyní má Jackson hvězdu na chodníku slávy.

Skupina The Jackson 5. prorazila v roce 1969 a první LP vydala, když bylo Jacksonovi 12 let. Souběžně s tím už tehdy odstartoval sólovou kariéru. Prvním jeho hitem byla balada Got to Be There (1972). Naposledy s bratry vystoupil v roce 1984.

První autorskou desku s názvem Off the Wall vydal v roce 1979. Další alba: Thriller – nejprodávanější album všech dob – vydal o tři roky později. Následovalo Bad – druhé nejprodávanější album všech dob – a Dangerous. Následovalo album HIStory, Blood on the Dance Floor a album Invincible,


Osobní život: Operace, manželství a soudní skandály
První manželkou se stala Lisa Marie Presley, dcera Elvise Presleyho. Vzali se v květnu 1994, odloučili v prosinci 1995, rozvedli v lednu 1996.

Podruhé se oženil se zdravotní sestrou Debbie Rowe s níž měl 2 děti, Paris a Prince. Brzy po narození dětí žili manželé odděleně a rozvedli se po necelých třech letech (1996–1999). Matka třetího dítěte není známa.

První plastickou operaci Michael podstoupil v roce 1979, když si zlomil nos při taneční zkoušce. Po uzdravení si nechal nos poprvé upravit plastickou operací. Pokračoval v roce 1984, opět si nechal nos trochu upravit. V roce 1987 si ještě nechal udělat dolíček v bradě. Víc plastických operací Michael nikdy nepřiznal.

Zajímavá také vždy byla otázka jeho přeměny z "černocha na bělocha". Michael je sice afroamerického původu, ale vypadá jako běloch. Proč? Za zbarvení jeho kůže může nemoc zvaná Vitiligo, což je vrozené neinfekční onemocnění, při kterém dochází k výpadkům pigmentu a projevuje se bílými skvrnami. Michael podle svých slov kryl fleky tmavým makeupem přibližně do roku 1986. Pak uz se jich objevilo příliš velké množství a tak začal používat makeup světlý, čímž se proměnil z černocha na bělocha. Veřejnost o tom informoval až v roce 1993 v rozhovoru s Oprah Winfrey. Spekulace, že kůži měl vybělenu uměle pomocí chemie asi ale nikdy nepřestanou.

Na konci roku 2003 byl Jackson obviněn ze zneužívání 14letého chlapce. V únoru 2005 začal proces, ve kterém Jacksonovi hrozilo až 20 let vězení. V červnu toho roku porota osvobodila Jacksona ve všech bodech obžaloby. Obvinění se neprokázalo a Michael Jackson odešel od soudu jako nevinný. Jeho fanoušci přijali rozhodnutí soudu s nadšením, širší veřejnost měla stále pochyby.

Kromě Jacksonova osobního života (slavný zpěvák například loni v listopadu údajně konvertoval k islámu) budily v poslední době velkou pozornost i jeho neutěšené majetkové poměry. Kvůli nim se musel vzdát svého pohádkového ranče Neverland a nejnověji čelil žalobě ze strany bahrajnského šajcha. Syn panovníka ostrovního státečku v Perském zálivu, kam se Jackson uchýlil po soudních tahanicích v roce 2005, po něm požadoval sedm milionů dolarů. Sumu prý zpěvákovi vyplatil jako zálohu za nedodané album a autobiografii. Spor loni na podzim skončil dohodou.

Začátkem roku 2009 plánoval Michael sérii koncertů a velký comeback. V noci z 24. na 25. června ale Michael Jackson zemřel.