Jaký je letošní, s ohledem na kulatiny hlavního aktéra Bolka Polívky výjimečný ročník populární akce Olšany Open? Vtipný, hravý a zábavný? Snad. Ale rozhodně je také zkomercionalizovaný, elitářský a zbytečně zpolitizovaný.

Za 120korunové vstupné se návštěvníci v rámci hlavního bodu sobotního odpoledního programu museli dívat na zhruba čtvrthodinovou rozpravu valašského krále s expremiérem Mirkem Topolánkem. Ten v sobě ani tentokrát nezapřel pověstného chlapa s gulama.

Fotogalerie
8 fotografií

„Bolku přivezl jsem ti jako dárek topoly,“ řekl oslavenci Topolánek. „A kolik jsi jich přivezl?“ „Tři.“ „Ale my jsme nechali vyhloubit čtyři díry...“ „To nevadí. Každá díra dobrá,“ řekl expremiér a propadl v hurónský smích.

Později se Topolánek v prostorách restaurace, otevřené pouze pro takzvané VIP osoby, sešel například s režisérem Filipem Renčem, ale také se svým věrným stínem, lobbistou Markem Dalíkem.

„My jsme Bolkovi přijeli popřát a zazpívat. Politika nás nezajímá,“ komentovala sešlost starostka Spolku pro zachování valašských tradic Eliška Chrončáková.

Všudypřítomné reklamy na pivo, VIP zóny včetně VIP parkovišť, vysoké vstupné a relativně vysoké ceny občerstvení. To jsou také možné důvody relativně malého zájmu veřejnosti. Sobotní hlavní program sledovalo odhadem 400 lidí.