Je to jedna z největších slovenských legend. Postrach zeměpánů, zbojník Juraj Jánošík. Toho hraje zatím relativně neznámý český herec Václav Jiráček, vybraný z 300 uchazečů z Česka, Slovenska a Polska.

„Vašek nás okamžitě nadchl, odlišoval se od ostatních,“ říká respektovaná režisérka Agnieszka Holland. „Měl nejen temné chlapecké kouzlo, soustředěnost, zdrženlivost a upřímný projev, ale především bylo cítit, že má ten druh vnitřní nezávislosti, bez které se každý hrdina stává jen jednorozměrnou loutkou. Nejen že zajímavě vypadal a přesvědčivě hrál, ale měl v sobě tu jiskru, se kterou jsem se setkala u několika nejlepších amerických herců.“

Překvapení filmaři

Jánošík měl být největším porevolučním slovenským velkofilmem. Slovenské ministerstvo kultury na něj dokonce přispělo 65 miliony slovenských korun.

Točit se začalo na podzim roku 2002. A záhy začali tvůrci zjišťovat, do čeho se vlastně pustili. „Poprvé se setkávám s tak vysokým filmovým standardem. Nečekal jsem, že stojí v našich podmínkách tolik,“ komentoval tehdejší situaci producent Rudolf Biermann.

Rozpočet se začal neúměrně navyšovat, ministerstvo odmítlo poskytnout další prostředky, a dokonce začalo vyšetřovat, jestli byly finance použité oprávněně. Největší rána však přišla od amerického koproducenta. Slíbené peníze nedodal, čímž Jánošíka téměř pochoval. Na jaře roku 2003 byli filmaři nuceni přerušit natáčení.

Fotogalerie
3 fotografie

Druhý pokus

Okolo zbojnické legendy se začalo smrákat a nikdo neuměl říct, co bude následovat. Režisérka Holland tehdy říkala: „Bylo to pro mě trauma. Jako byste v polovině těhotenství potratili. Na druhou stranu to, co se natočilo, je podle mě velmi pěkné. Otázka je, zda někdy bude dost peněz na dokončení filmu.“

Jako bájný pták Fénix vstal Juraj Jánošík z popela až díky polskému producentovi Dariuszovi Jablonskému který sehnal peníze v Polsku i Maďarsku. Jánošíkův návrat před kameru se uskutečnil v červenci 2008. Protože zimní scény už byly natočeny, mohla se režisérka soustředit na zbývajících 60 procent filmu. Jedinou její obavou bylo, zda se herci dokážou do rolí po letech napasovat. Přece jen od první klapky tehdy uběhlo šest let. „Všichni jako by se drželi nějaké zvláštní diety a čekali, až se projekt dokončí. Byl to pro nás zázrak a svým způsobem vysvobození,“ komentoval šťastnou náhodu představitel titulní role Václav Jiráček.

Film Jánošík: Pravdivá historie, který údajně představuje zbojníka z Horního Pováží jako skutečného člověka z masa a kostí bez vybásněného mytického pozlátka, je teď ve stadiu posledních úprav. Pracuje se na českém i slovenském dabingu, polská verze je údajně hotová.

Film za 160 milionů

Vznikl za 90 fi movacích dní na slovenské a polské straně Tater, v Terchové, Pieninách, Podhalí a na Spiši. Účinkovalo v něm víc jak 100 herců, několik tisíc komparsistů a 60 jezdců. Náklady na jeho výrobu se vyšplhaly na sumu 6 milionů eur (zhruba 160 milionů korun), čímž má zaručený status druhého nejdražšího slovenského filmu hned po Jakubiskově story Bathory.

Očekávání tvůrců jsou nemalá. „Jánošíka určitě chceme uvést na nejprestižnějších filmových festivalech. Pokud jde o komerční úspěch, očekáváme velký,“ uvedla Denisa Biermannová z distribuční společnosti Garfield Film. A režisérka Agnieszka Holland dodává: „Na začátku jsme nevěděli, že film sebere tak velký kus našeho života. Zázrak se však naplnil a myslím, že jsme na to všichni, kteří jsme se na něm podíleli, velmi hrdí.“ Českou premiéru bude mít Jánošík v září.

 

KDO BYL JÁNOŠÍK

Slavný slovenský zbojník se stal symbolem boje chudých proti vykořisťovatelům. Bývalý voják loupil u boháčů v okolí Váhu, na Spiši i na Vsetínsku. Poprvé se dostal do vězení asi rok před svou smrtí. Tehdy se mu podařilo uplatit strážné. Bylo mu 25 let, když byl opět chycen a z vězení uprchnout nedokázal. Byl popraven a stal se legendou.