Akademie rozeslala do módních časopisů a domů doporučené postupy, které mají ochránit fyzické i duševní zdraví modelek. Její rozhodnutí podpořilo i české Centrum pro poruchy příjmu potravy. Většina českých modelek má totiž podváhu. I Blesk se proto rozhodl bojovat proti anorexii.

"S podváhou by se modelky vůbec neměly pouštět na molo. Ohrožují svůj vlastní život, a navíc jsou nebezpečné i pro ostatní dívky, které si z nich berou vzor," potvrdil Blesku MUDr. Miroslav Sekot z psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice, který s Centrem úzce spolupracuje.
Podle Sekota je podváha, když BMI (Body Mass Index – váha v kg dělená výškou v metrech na druhou) ženy klesne pod 18,5. "Nižší hodnoty ohrožují život a mohou vést i k úmrtí," pokračuje Sekot.

Nejenom ve světě, ale i v Čechách se dramaticky zvyšuje počet nemocných mladých žen, jejichž ideálem se stal extrémně štíhlý vzor dokonalé krásy. "Ano, léčí se u nás baletky, tanečnice a další, jejichž doménou je co nejnižší váha. Pro extrémní štíhlost jsou ochotné obětovat skutečně i své zdraví," potvrzuje Sekot.

Doporučení podle AED:
* Stanovit limit šestnáct let jako nejnižší věk modelek a zmírnit tlak ultra-štíhlého kritéria ženské krásy na dívky v adolescenci.
* Přijmou limit minimálního BMI 18,5 kg/m2 pro ženy a muže starší 18 let.
* Pro modelky a modelky ve věku 16 až 18 let stanovit minimální BMI pro daný věk a pohlaví.