Knihy s poezií si v knihkupectví řada lidí ani nevšimne. Dnešní mládež často dává přednost jakémukoli čtení v takzvané instantní online podobě. A právě skrze to se snaží Katka a Sára probudit zájem o verše v podobě papírku s básní vyfoceného v pražských zákoutích.

„Chodily jsme spolu už na střední. Obě nás vždy zajímalo umění všeho druhu, jak hudba, film nebo literatura. V žádné z těchto sfér se však nepovažujeme za žádné znalce,“ prozradila Sára. „Poezii čteme pro zábavu ve svém volném čase. A upřímně řečeno, větší radost nám dělá, když básnička udělá radost někomu jinému.“ A právě u této myšlenky celý projekt „Poezie ve městě žije“ započal.

Z Nizozemí do Prahy

Inspiraci získaly v létě minulého roku, když si prohlížely fotky z nizozemského města Leiden. „Tam jsou zdi po celém městě pokresleny umělecky ztvárněnými básněmi autorů z celého světa. Líbila se nám myšlenka takto ztvárněného umění ve veřejném prostoru,“ vysvětlovala Kateřina, jak v roce 2017 odstartovaly s kamarádkou nevšední projekt.

„Probouzíme nepoznanou vášeň“

Nejprve přemýšlely o tom, jak by básně na zdech náhodnému kolemjdoucímu v Praze mohly zlepšit den. Vzhledem k finančním a legislativním okolnostem ale tento nápad zatím nemohly zrealizovat. Tak začaly básničky tisknout na malé papírky a nechávat na různých místech. A pak došly k tomu, že by jednotlivé verše zahlédl jen omezený počet lidí.

Poezie ve městě žije
Autor: Poezie ve městě žije/ Instagram

Proto jsme se rozhodly básničky fotit a dávat je poté na sociální sítě. Domníváme se, že tímto způsobem se poezie může dostat více k lidem, kteří poezii sami aktivně nevyhledávají.“ Místa přitom volí nahodile podle toho, jak si usmyslí - Pohled na Karlův most, Vyšehrad, Akademie věd, Novoměstská radnice a další, které na pozadí slok zachytí, jsou oblíbenými místy, jež dívky během svého všedního dne míjí.

Mezi fotografiemi můžete zahlédnout verše Milana Kundery, Jiřího Žáčka, Bukowského, Préverta i Karla Kryla. Plejáda básní představuje starou známou klasiku, až po modernu, o které se dívky domnívají, že by mohla oslovit i mladší generaci. 

Škola básně zadupe

„Mladší generace se totiž obvykle s poezií setkává pouze na střední škole, kde se moderní poezie moc neprobírá, a to i vzhledem k výstupu z maturity v podobě testu. V něm se často objevuje klasická česká poezie, jejíž kvalitu v žádném případě nechceme zpochybňovat. Kvůli přípravě na tento test nezbude učitelům tolik času na probírání té modernější,“ svěřily se Kateřina se Sárou.

Je podle nás téměř nemožné vytvořit si nějaký hlubší vztah jenom skrz hledání trop a figur v básních, což maturita vyžaduje, a je to tudíž častý způsob probírání poezie na školách. Nechceme tvrdit, že nejsou učitelé, kteří nedokážou poezii prezentovat atraktivnějším způsobem, avšak vzhledem k podobě maturitní zkoušky jsou učitelé víceméně nuceni studentům předávat poezii skrze jazykovědnou terminologii. A ono podle nás je celá maturitní zkouška nastavena špatně, protože ve studentech neprobouzí kreativitu. I možná díky tomu se pak studenti nenaučí interpretovat básně po svém,“ myslí si dívky.

Plány do budoucna

Facebookové i instagramové stránce den ode dne přibývají noví zapálení nadšenci, kteří oceňují práci Kateřiny a Sáry, na každé ze sociálních sítí je sledují téměř dva tisíce lidí. „Díky za drobné i větší příspěvky na konto krásy dne!“ můžete si přečíst kladná hodnocení čtenářů. Dívky mají díky tomuto úspěchu s projektem další plány do budoucna. „Pokud se naše stránka rozroste, jednou bychom chtěly dát příležitost i začínajícím básníkům, jejichž tvorba by třeba jinak neměla větší dosah,“ prozradily nakonec.

Fotogalerie
9 fotografií