Kde jsou ty časy, kdy byly třídy jednotvárně bíle vymalované, po tabulích se kreslilo jen třídou a učitel si musel vystačit pouze s třídní knihou, učebnicí a propiskou. V Uhříněvsi, konkrétně v základní škole U Obory se krátce před koncem letních prázdnin otevírá dětem fungl nová přístavba. Ta slibuje nejen modernost a komfort, ale také větší ekologičnost.

Komfort pro 300 dětí

Nová přístavba, která je tvořena nikoliv zděním, ale z ocelového skeletu, je zhruba tak stejně velká jako stávající budova školy z roku 1934. Bude určena dětem prvního stupně. Své domovské třídy v ní naleznou žáci od první až do třetí třídy, a to v celkovém počtu 300. Kapacita školy se tím navýší na celkových 970 žáků. Přístavba disponuje devíti novými kmenovými učebnami a jednou jazykovou učebnou. K tomu samozřejmě náleží i sborovny, šatny i záchodky.

Přístavba je třípatrová a se stávající budovou základní školy je propojena chodbou. Třídy jsou vybaveny například akustickými panely, které tlumí hluk a ozvěnu, interaktivními tabulemi s diaprojektory, které jsou navíc magnetické a lze po nich psát křídou i speciální fixou, nebo moderním nastavitelným nábytkem. Jeho výšku lze bezproblémově uzpůsobit věku dětí, které danou třídu využívají.

Inovativní i ekologické prvky

„Pro mne se nejedná o žádnou přístavbu, ale o plnohodnotnou novou školu,“ vysvětlila pro Blesk.cz Ivana Vodičková, která je ředitelkou školy už plných 18 let. Zároveň vypočítala přednosti, které nová budova svým žákům i pedagogům bude skýtat.

„Všechny učebny jsou například vybaveny dokovacími stanicemi pro notebooky, což výrazně usnadní práci kantorům,“ vysvětlila ředitelka. „Místnosti se záchodky se rozsvěcí automaticky, což věřím, že děti ocení. Zrovna tak i splachování pisoárů, které budou řídit moderní fotobuňky. Toalety se navíc budou splachovat dešťovou vodou,“ podotkla s tím, že jejich osvědčení v praxi ukáže až čas. Zvláště s ohledem na letošní suché léto.
Video
Video se připravuje ...

Nová přístavba základní školy v Uhříněvsi slibuje komfort i modernu. David Zima

Nedostatek škol v Praze

Pražské městské části se dynamicky rozvíjí,“ uvedl při slavnostním otevření přístavby starosta Prahy 22 Martin Turnovský (Hnutí pro Prahu). „Přesto doufám, že tato moderní přístavba bude v naší městské části i poslední. Namísto nich by totiž bylo třeba nového městského areálu.“ Jeho slova potvrdila i radní pro oblast školství a sociální politiky Irena Ropková (ČSSD), která se při té příležitosti zmínila, že do budoucích let je v plánu výstavba úplně nové školy pro východ Prahy.

Fotogalerie
21 fotografií