Na sociálních sítích začala kolovat informace o rozebírání nejen ruského kola, ale také horské dráhy Cyklon. Pravda je pouze poloviční. Aktuálně dochází k demontáži kola, na kterém už neobjevíte žádné kabiny se sedadly. „Rozmontované bude během týdne až čtrnácti dní,“ prozradil Václav Kočka starší, organizátor matějské pouti v Praze.

Míří do Polska

Kolo čeká generální bezpečnostní prohlídka a opravy. Následně poputuje za hranice, kde poslouží jako atrakce Polákům. „Kolo se bude teď prodávat a poté opět zase vracet zpátky na matějskou pouť. Uvidíme, zda se nakonec vrátí na Výstaviště, ale na matějskou určitě. Uvidíme, kde příští rok bude,“ svěřil Kočka.

Ovšem druhá část informace, která koluje po Facebooku, by měla být zavádějící. „Horská dráha Cyklon se zatím nerozmontovává. Majitel ji má rozebrat až do konce června,“ upřesnil Kočka. Dráha patří Jaroslavu Štaubertovi. „Demontovat horskou dráhu je jako rozebírat rozhlednu na Petříně,“ řekl dříve Blesku. 

Zábava pro nejmenší

Na Výstavišti tak nyní zbývá už jen pár atrakcí, které nadchnou zejména ty nejmenší. Kromě skákacího hradu, nechybí dvě autodráhy, střelnice, zámek hrůzy, malý kolotoč a několik stánků s perníkovými srdci, cukrovou vatou, nápoji a občerstvením. „Nájem máme do konce června. Do té doby tady budeme,“ prozradil Karel z obsluhy zámku hrůzy. Stejně tak reagovali i stánkaři s drobným občerstvením. 

Video
Video se připravuje ...

Poslední atrakce Matějské postupně mizí. Kolo už se rozmontovává. Eva Fornálová

Výpověď

Stálé atrakce, mezi které patří ruské kolo a legendární horská dráha, dostaly před nedávnem výpověď z nájmu. „Stalo se tak v rámci revitalizace a modernizace Výstaviště a v rámci celkového úklidu areálu," vysvětlovala mluvčí Výstaviště Praha Jana Čermáková. 

Zahájení revitalizace

Ruské kolo zažívá rozebrání po spoustě letech. Na Výstavišti totiž stojí od roku 1981. Horská dráha Cyklon stála v areálu dokonce už v roce 1974. Jakmile opustí areál, začne důkladná revitalizace celé spodní části,“ řekl Blesku Jan Adámek z vedení Výstaviště Praha.

Areál by se měl postupně zpřehlednit. V rámci revitalizace se prostor rozdělí do pěti zón: kultury, open air a amfiteátru pro kulturně-komerční akce, zóny zábavy, relaxu a sportu. „Zásadní změny čekají i Křižíkovu fontánu, jejíž obnova bude trvat několik let,“ uvedl Adámek. Letos by tu mělo najít prostor například letní kino.

Ceník stávajících atrakcí:

Autodráha 60 korun
Skákací hrad 50 korun
Střelnice 50 korun
Horská dráha Cyklon 60 korun
Zámek hrůzy 50 korun

Podívejte se, jak to tady v květnu vypadá:

Fotogalerie
33 fotografií