„Přání vybudovat koupaliště se v rámci veřejných fór a diskusí s občany dlouhodobě ocitá na prvních místech. Jsem rád, že se Praha 14 konečně dočká letního zázemí, které tu dlouhodobě chybí,“ uvedl starosta městské části Radek Vondra (TOP 09).

Systém koupacího biotopu funguje na principu cirkulace vody, kterou čistí přirozené funkce mikroorganismů vodních rostlin. V Kyjích tak vznikne koupací nádrž s kořenovým čisticím systémem. Součástí areálu budou kurty na beach volejbal, biobar nebo mlhoviště, které návštěvníky ochladí a zároveň se v něm před vstupem do vody omyjí od opalovacích krémů. Koupaliště bude přístupné i pro handicapované.

Po celý rok

Vybudováno bude parkoviště, zázemí nebo restaurace. Kapacita areálu bude 1400 osob. Vybavení bude postupně rozšiřováno tak, aby tu mohl fungovat celoroční provoz. Vznikne tu tedy například sauna.

  Z celkově odhadovaných nákladů na výstavbu bude chtít radnice získat část peněz v rámci dotací rozdělovaných hlavním městem.

Na území hlavního města už funguje biotopové koupaliště v Radotíně. Otevřeno bylo v roce 2014 a jeho vybudování vyšlo na více než 60 milionů korun.