„Laboratorním vyšetřením pylových zrn obsažených v medu byl určen jeho geografický původ v Číně. Med zároveň obsahoval kvasinky, což svědčí o jeho začínajícím kvašení. Vyšetřením byla také zjištěna nepřiměřeně nízká aktivita enzymu diastázy, způsobená zpravidla nevhodným zacházením s medem,“ uvedli veterináři. Státní veterinární správa zakázala prodej tohoto medu, případ bude řešen v přestupkovém řízení. Veterináři zkontrolují také výrobce v Plzeňském kraji.

V říjnu veterináři informovali o tom, že v zahrádkářské kolonii v Sokolnicích na Brněnsku vyráběl muž falšovaný med, který posléze prodával pod fiktivním jménem a identifikačním číslem. Muž přitom už v minulosti za tentýž prohřešek dostal od veterinářů pokutu 115.000 korun, uvedl mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Med prodával nejen na jižní Moravě, ale také v Praze, ve Zlínském a v Olomouckém kraji. Každému, kdo falšuje med a prodává jej, hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun.

Průměrný občan ČR sní každoročně zhruba 0,7 kilogramu medu, loni se ho podle údajů ministerstva zemědělství vyrobilo přes devět tisíc tun. Do ČR se ho dovezlo přes 700.000 kilogramů, vyvezlo se přes 1,2 tisíce tun. V ČR bylo loni podle údajů ministerstva zemědělství více než 675.000 včelstev.