Řádění nedělní vichřice odnesly v Praze vyjma zoologické zahrady nebo parků i pražské hřbitovy. Na všech pražských hřbitovech popadalo 70 až 80 stromů. ČTK to sdělil prozatímní ředitel Správy pražských hřbitovů Karel Kobliha. V neděli byly proto hřbitovy z bezpečnostních důvodů zavřené. Dnes je kvůli bezpečnosti omezen průchod hřbitovy, otevírací doba se však nemění. Do areálu Olšanských hřbitovů je zakázán vjezd automobilů. Pro návštěvníky se sníženou pohyblivostí je tam připraven golfový vozík, který jim usnadní cestu.

„V průběhu dneška se budeme snažit odstranit škody,“ řekl Kobliha. V této době pracovníci odstraňují popadané stromy a větve a odváží je. Až poté budou podle Koblihy zjišťovat další škody, které způsobil vítr, a náklady na jejich odstranění.

Nad hřbitovy budou bdít policisté

Podobně jako loni, i letos kvůli blížícímu se dni Památky zesnulých zvýšila Městská policie hl. m. Prahy ostrahu hřbitovů, a to ve dne i v noci. Důvodem je zvýšená kriminální činnost na hřbitovech, která s tzv. „dušičkami″ úzce souvisí.

Ztrácejí se tehdy nejen pietní předměty, ale v minulosti docházelo i ke ztrátě osobních věcí návštěvníků. Městská policie proto doporučuje, aby návštěvníci hřbitovů nepodceňovali toto nebezpečí, byli ostražití, chovali se bezpečně a hřbitovy nenavštěvovali osamoceně.